Lintumaailma oli muuttunut kotitantereella olennaisesti, oli siirrytty talvi- ja kevätlinnuista kesälintuihin. Pihalla kuului heti satakielen laulua, hernekertun laulua, pajulinnun laulua. Tiaiset olivat vallanneet pesintäpönttönsä. Kirjosiepot myös ilmoittivat omistavansa reviirin. Kohti kesää mennään lujaa!
Arktikaretki antoi taas monia hyviä kokemuksia ja elämyksiä. Parinkymmenen tuhannen valkoposkihanhen muutto suoraan yli kymmenien metrien korkeudessa antoi jotain sanoinkuvaamatonta elämystä jolla jaksaa taas taapertaa.
Valkoposkihanhia , kuva Kari Isokivijärvi |
Käki on kaikille tuttu "kukkuja", näimme kaksi käkeä lentävän lähipuiden lomaan, luulimme ensin että kyseessä olisi ollut käkeä lennossa muistuttava varpushaukka mutta kun lintu äänteli soidinhuumassaan, niin määritys oli nopea. Jälleen hieno elämys ja kokemus.
Käki puussa kukkumassa, kuva Kari Isokivijärvi |
Pikkusieppo on suhteellisen harvinainen lintu, yleensä sen havaitsee vasta laulusta. Nyt pääsimme katselemaan sen väritystä oikein kunnolla, myös muitakin tuntomerkkejä kuten tummaa silmää ja linnun rintamuksen väritystä. Tämäkin lintu oli pysähtynyt muutolta levähtämään koska se pysyi aika pitkän aikaa lähimaastossa. Emme kuulleet sen laulua ollenkaa.
Gavioiden muutto oli yhtenä päivänä oikein hienoa, pääsimme yli tuhanteen gaviaan päivän saldona, muuten määrät olivat joitakin satoja.Gavia-lautta (-parvi) on hieno ja helpohko tunnistaa linnut gavioiksi, niin perinteinen muoto on linnuilla muuttamisessa. Gaviat lentävät yleensä suht. matalalla joten niitä on helppo hakea taivaalta vaikka ne yleensä löydetään vasta viime tippaan kun ne ovat jo ohittamassa.
Helge laski eräänä päivänä 16 eri lintulajia Siikasaaren kärjen puissa puolen tunnin aikana. Luvussa ei ole mukana lokkilintuja eikä sorsalintuja. Määrä osoitta hyvin sen että Siikasaaren "metsikkö" kerää hyvin lintuja muutolta levähtämään.
Tässä oli nyt joitakin lintuelämyksiä viime viikolta. Arktisten vesilintujen muutto oli kuitenkin se juttu minkä vuoksi sinne aina mennään, hämeenkyröläiset lintumiehet ovat olleet tällä samalla paikalla nyt 39 vuotta joten ensi vuonna on juhlavuosi. Jotain varmaan kehitetään juhlan kunniaksi, siitä sitten myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti