maanantai 29. helmikuuta 2016

Takamaan laskenta 29.2.-16

Pääsin osallistumaan Takamaan laskentaan, tällä kertaa menin potkukelkalla kun muut kävelivät. Meitä oli 4 enemmän tai vähemmän urhoollista laskijaa. Tutustuin uuteen kasvoon, Juha Tuomiseen, vanha tutut Miika ja Eero olivat myös mukana. Joululaskennan jouduin jättämään väliin joten nyt oli virtaa hyvin lähteä mukaan.

Oikealta Juha, Eero, Miika
Kevälaskenta aloitetaan "aina"kahdeksalta, kokoontumispaikkamme oli jälleen Takamaan järkitehdas (koulu). Pakkanen nipisteli lievästi sormissa ja huomasin että olin unohtanut kotiin kunnon rukkaset mutta siitä ei voi kuin syyttää itseään joten pieni nipistely oli vain kärsittävä. Olihan tiedossa että pakkanen hellittäisi puolen päivän huiteissa. oli oiein mukava olla taas mukana rytmiryhmässä,siinä puitiin vanhoja ja uusia asioita kun käppäiltiin eteenpäin. Kirjaamisvastuu on ollut aina ennen minulla mutta nyt oli Juha ottanut tästä työstä mukavasti vastuun. Ei minulla ollut asiaa vastaan mitään, päinvastoin nyt saatoin keskittyä olennaiseen eli tipujen tarkkailuun. Juha puolestaan hoiti tämän kirjaamisen aurinkoakin tarkemmin ja loistavasti.

Huomasimme että talitiaiset ja sinitiaiset tulevat taas kerran näyttelemään pääosaa laskennassa. Välillä käytiin pientä keskustelua käpytikkojen määristä mutta kyllä siitä päästiin nopeasti yhteiseen ymmärrykseen. Kaikki me kaipasimme jotain petolintua nähtäväksemme mutta emme saaneet sitä koko päivän aikana, saimme tyytyä näihin varislintuihin joitaon perinteisesti ollut tällä lenkillä aina paljon. Korppi tuli vain kerran vaikka odotimme reitille osuvan enemmänkin näitä yönmustia kronkkujia sillä onhan niiden parinmuodostusaika jolloin niiden upeita lentonäytöksiä pääsee seuraamaan.

Koskikara on nähty useasti Vahantajoella johon jälleen kerran asetimme toivomme. Miika ja Eero kävelivät joen vartta kuntaas meikäläinen meni yhdessä Juhan kanssa teitä pitkin. Se kannatti koska näimme mukavan yllätyslajin läheiseltä pihalta, kymmeniä tiaisia, viherpeippoja ja parit punatulkut sekä joitakin pikkuvarpusia oli paikan puissa kun yhtäkkiä huomasimme pienen tikan liikkuvan puun rungolla. Pikkutikka on aina mukava laji nähdä! Pojat pääsivät näkemään koskikaran kiertäessään puronuomaa. Yksi reissun tavoitelajeista oli saavutettu.


Erään talon pihassa oli hieno teos jonka halusin ikuistaa "filmille". Siinä on kuvattuna sääksiä jossain Suomen järvistä. Nyt on hieman ehkä kylmää ja lumista näille kalansyöjille mutta pian nämä tulevat saamaan lajikumppaneitaan näille leveysasteille. Tällaiset taideteokset piristävät mukavasti talojen pihoja, Takamaalla löytyy nimeltä mainitsematon moottorisahataiteilija joka työstää vastaavia, liekö tämäkin hänen tekemänsä?

Tässä on listaa päivän linnuista, lajeja tuli kaiken kaikkiaan 19, määrä oli hieman ennalta kaavailtua pienempi. Olihan minullakin Lavajärven laskennassa yllättävän vähän lajeja, vain 15. Lintujen yksilömäärä nousi lukuun 377 eri lintua joka on 2010 vuoden jälkeen keskiarvon tuntumassa.
talitiainen 92, sinitiainen 79, viherpeippo 39, pikkuvarpunen 36, harakka 30, naakka 16, keltasirkku 16, pyrstötiainen 15 (2 a), varis 14, punatulkku 12, käpytikka 7, kuusitiainen 6, närhi 5, hömötiainen 3, töyhtötiainen 2, puukiipijä 2, korppi 1, koskikara 1, pikkutikka 1.

Tämänkertainen laskentamme oli jo 47:äs joten on syytä alkaa valmistautumaan 50-juhliin. Aloitimme Miikan kanssa tämän reitin talvilaskennalla -93 ja siitä aina kaksi kertaa vuodessa, kilometrejä on tullut mittariin n 600! Asiasta keskusteltiin ja joitain oikein hyviä ajatuksia ja ideoita nousi esille. Sitä merkkipaalua emme voi ohittaa aivan noin vaan. Saapas nyt nähdä mitä keksitään, onhan vielä paljon aikaa miettiä ja valmistautua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti