Ilkka Sahi on innokkaasti ajanut edesmenneen Kurun kunnan lintujen asiaa, nyt hän järjesti Kuru-rallin jossa haluttiin tietää mitä lintuja on Kurun (evp) kunnan aluella. (Kuruhan liitettiin Ylöjärveen tässä taannoin.) Hän laittoi halukkaille tietoa mahdollisista linnuista ja paikoista. Ralli pidettiin hyvän sään vallitessa 28.6. klo 03-15. Pohjustaminen oli sallittua, eli saattoi mennä etukäteen katsastamaan mahdollisia lintuja.
Mekin päätimme osallistua ralliin, kahdella joukkueella. Toisesa rallasivat Kiasen Hanski ja Alhon Antero ja toisessa Hakalan Kari ja allekirjoittanut. Meidän porukalla oli selvää jo varhaisessa vaiheessa että osallistumme ralliin vain klo 05-12 kun taas toinen porukka luultavammin rallasi heti kukonlaulun aikaan. Laitan tähän vain nyt tiedossa olevat meidän porukan lajit ja tapahtumat ja lisään tänne sitten kun saan toistenkin tuloksia.
Kello soittaan aamulla 03.45 ja murkinaa mukaan ja rinnan alle, Kari lupasi tulla 04.30 hakemaan meikäläistä kotoa. Näin tapahtuikin ja me lähdettiin ajelemaan kohti Kurua. Siinä matkan aikana juteltiin reissun suunnitelmia, etukäteen oltiin sovittu sen verran että soille mennään. Meidän pohjustus oli hieman vaiheessa mutta emme antaneet sen haitata. Olimme saaneet vaimoni Niina avustuksella kartan Kurusta josta ei kyllä oikein saanut selvää, liekö meillä vaikeuksia ymmärtämisessä tai sitten kartan merkinnät olivat aivan toista luokkaa kuin kaikissa muissa kartoissa. Pari kertaa pysähdeltiin ja yritimme "löytää itsemme kartalta" kunnes päätimme mennä Seitsemisen kansallispuistoon.
Matkalla pysähtelimme aina hyvän näköisen paikan tullessa eteen ja lajilista alkoi karttumaan, siihen palaan aivan lopussa. Alkuperäinen suunnitelmamme oli että emme mene "ihmisten joukkoon" vaan liikumme märillä paikoilla. Niitä aivan märkiä paikkoja emme sitten löytäneetkään päivän aikana lukuunottamatta järvien selkiä jotka tarkastimme kyllä tarkkaan. Seilasimme pitkin Seitsemisen mantuja, Kivineva oli ensimmäinen tavoitteemme, mutta siellä ei ollut oikein mahdollisuutta mennä kovinkaan pitkälle vaan oli tyytyminen tien reunoilta tarkkailuun. Tällä samalla tavalla meillä kävi oikeastaan koko päivän ajan eli saatoimme vain katsella läheltä kulku-uria ja kuunnella tarkkaavaisesti.
Teimme pari pitempää kävelyretkeä, se on yhtä kuin n 10 km kävelyjä pitkin merkattuja polkuja jotka olivat kuin valtateitä metsien keskellä. Katselimme kyllä muutakin kuin lintuja, Seitsemisessä on hyvin vanhoja mäntyjä, kilpikaarnaisia ikihonkia. Itselläni ei ollut mukana kameraa mutta jos saan Karin kännykällä otettuja kuvia niin laitan niitä tänne sitten myöhemmin.
Puut olivat hyvin pitkiä, harjujen reunoilla kasvavia mahtavia puujättiläisiä. Eräänkin kaatuneen rungon vuosikasvaimia kun katsottiin niitä arvioitiin olevan jopa parisensataa. Yhden miehen kädet eivät riittäneet näiden puiden ympäri! Jälleen kerran tunsi itsensä hyvin pieneksi tässä ikimetsässä. Upeaa kerta kaikkiaan!
Hyvillä mielin katseltiin kun eräällä parkkipaikalla nuori perhe pakkasi kamojaan ja puki vaatteita päälleen valmistautuen päivän retkeen lastensa kanssa, jotka olivat alle kymmenvuotiaita innokkaita retkeilijöitä. Näin pitää toimia ja istuttaa lasten mieliin lähtemättömiä mielikuvia suomalaisesta hyvin säilyneestä metsästä.
Niin ne päivän linnut, meillä oli salaisena haaveena päästä näkemään pikkukuovi, pohjansirkku ja riekko mutta ainahan saa haaveilla, nämä linnut jäivät meiltä piiloon, Sen sijaan näimme tai kuulimme ainakin kolme kapustarintaa, niiden vaimea ääntelyä oli mukava kuunnella. Käkiä arvioitiin olleen ainakin 10-15 kpl kukkuvana, välillä lähelläkin. Taivaanvuohi nähtiin erään sähkötolpan nokassa, ensiksi ajettiin ohi mutta kartturi Risto kajautti että kahluri tolpan päässä ja heti Kari toimi rivakasti ja saatiin laji määritettyä. Palokärkiä oli päivän aikana kaksi eri yksilöä ja käpytikkoja 3-4 kpl.
Kävimme Kivijärven kämpän pihalla ja siellä saatoimme kuunnella upeata mustapääkertun laulua kun kerttu lauloi aivan päämme päällä puiden siimeksessä, itse lintua emme onnistuneet näkemään mutta sen laulu oli jotain aivan upeata huiluäänten solinaa. Pikkukäpylintuja tuntui olevan aikalailla liikkeellä, arvioisin että parikymmentä kävynpurijaa olisi ollut päivän saldo.
Pikkulokkeja tuli myös äännellen mukaan kisalajeihin. Meidän yhteislajimäärä oli siis 48.
Sain puhelun toiselta porukalta, Hanski rupatteli päivän tapahtumista ja kertoi että heidän porukkansa oli kiertänyt Kurua aivan toisella suunnalla. He olivat käyneet pienillä järvillä ja peltomaisemissa, välillä tuntui että tietä ei ollut missään mutta Antero auton puikoissa tunsi reitit ja vei heitä onnellisesti eteenpäin. Heidän parhaimmat lajit olivat valkoviklo, hiirihaukka, kalasääski, pikkulepinkäinen, pyy, törmäpääsky, kuikka, silkkiuikku ja pensastasku. Kaikki meille outoja lajeja tältä päivältä. Heidän yhteislajimääränsä oli 63 joka oli oikein hyvä määrä. Koko rallin voittajan pinnamäärä on vielä salaisuus.
Nyt sesalaisuuden verho on avautunut, voittajajoukkue sai kasaan 90 lajia ja pari muutakin joukkuetta sai yli 80 lajia. Eli siihen nähden mitenkä paljon me nähtiin etukäteen (pohjustettiin) nin saimme aivan kelvollisen määrän lajeja kasaan. Vietimmehän koko retkiajan vain Seitsemisessä (jos nyt näin saa puolustella tuota n 50 lajin tulostamme)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti