Päivästä tuli kuitenkin ihan hyvä vaikka etukäteen forecasta sitä katsoessani tuntui siltä että onko pakko mennä. Mutta kun sisäinen minä sanoi että nyt mennään vaikka sataisi "ämmiä äkeet selässä", kieltämättä välillä siltä tuntui kun lumihiutaleet olivat kuin märkiä rättejä. Eipä sitä kovaa sadetta kestänyt pitkään, muuten päivä oli hyvin pilvinen ja pikku sadetta riitti. Lämpötila oli nollan tuntumassa joten ei siellä Naulonvuoren laskentaa tehdessä tullut kylmä.
Tämä laskenta on aloitettu vuonna 1986 ja tehty pari kertaa vuodessa joten aineisto paikan linnustosta on aika kattava, ehkä siihen palaan joskus myöhemmin.
Tähän kevätlaskentaan otti osaa 5 "nuorta" miestä, Helge, Kari, Hannu, Antero ja allekirjoittanut. Tavoitteista puhuttaessa etukäteen nousivat kevätlinnut toivelistan kärkeen, esim kiuru, pulmunen.
Kaikenlaisia sattumuksia on matkan varrella sattunut, niitä kelpasi muistella näin päivän mittaan kävellessä. Helgellä on alkuvuosilta kuvia laskijoista, miehet ovat vain "komistuneet" sekä kuvia reitin varrelta vanhempien talojen hienoista yksityiskohdista, vanhasta metsästä sekä uusista taloista, asuinalueen muutoksista yleensä. Tämä jos mikä on tärkeä dokumentointia lintutieteen ohella.
Nyt saatiin oikein hyvä tulos lajimäärän suhteen (25) sekä keskitasoa oleva yksilömäärä (211). Päivä alkoi Naulonvuorelle nousulla ja heti aamuhämärissä kuulimme käpylinnun ääntelyä, kumpika olisi kyseessä? Onneksi yksi linnuista löytyi puun latvuksesta ja määritys varmistui pikkukäpylinnuiksi joilla tuntui olevan parinmuodostus hyvässä käynnissä ellei jopa pesintäkin. Käpylinnut pesivät jo hyvin varhain talvipakkasten aikana joten todennäköisesti käpärien pesä olisi lähimaastossa. Toinen laji joka jäi aamusta hyvin mieleen oli pyy, näitä metsäkanoja löytyi kaiken kaikkiaan neljä lintua (2+2) joten niilläkin oli jo selvät sävelet aviokumppanin suhteen. Myös yksinäinen (?) tilhi meni äännellen hämärässä. Saimme myös seurata laskennan ainoaa puukiipijää vain parin metrin etäisyyydeltä. Blogin kuva ei ole tämä lintu.
Vuoren valloituksen jälkeen laskeudutaan uuden asuntoalueen läpi Pyhäjärven rantaan jossa tiedettiin olevan useita merikotkia sekä lokkeja pilkkijöiden antimia syömässä, tai oli ainakin ollut edellisinä päivinä Hanskin käydessä siellä pilkillä. Tänään ei voida puhua useista linnuista sillä yhytimme vain kaksi merikotkaa järveltä eikä ainuttakaan lokkia. Vain kaksi merikotkaa on kyllä hieman alentavasti sanottu niinkin uljasta lintua kuin merikotka kohtaan mutta tietäen niiden lintujen määrän Pyhäjärvellä sen johdosta tämä vain! Saattoihan olla että mekot olivat jo kaikonneet kohti pesimäseutuja?
Seuraavassa on lueteltu kaikki päivän lajit sekä joidenkin kohdalla kommenttipuheenvuoro.
pyy 4, pyiden määrä yllätti!
meko 2 myös mekojen määrä yllätti kuitenkin aivan toiseen suuntaan kuin pyyn.
varpushaukka onneksi olimme hereillä Helgen kanssa ja onnistuimme näkemään tämän ainoan pikkulintujen pyytäjän
käpytikka 5 muistelimme käpytikkojen määrän (18) ennätysvuotta
tilhi vain yksi ainoa helisyttäjä, eipä kyllä ollut pihlajanmarjojakaan
mustarastas 2 yllättävän vähäinen
hippiäinen 4 hippejä saattoi kyllä olla enemmänkin
hömötiainen 5
kuusitiainen 5 selvää soidinpuuhastelua käynnissä
töyhtötiainen 1 onnistuimme kuulemaan vain yhden kaverin
talitinttejä löytyi suurin määrä 31
puukiipijä (1) reitin varrella olisi paikkoja ja sopivaa metsää useammallekin kiipijälle
harakka 13, varis 9, korppi 3
pikkuvarpunen 18
varpunen 2 onneksi edes tämän verran, kaukana huippuvuosien lukemista
viherpeippo 13, vihervapunen 1, urpiainen 13 (urpoja saattoi olla enemmänkin, kuulimme ison parven ääntä, laitoimme siitä vain 10 yks
pikkukäpylintu 4 hienoa kuulla pikkukäpärin monipuolista ääntelyä
punatulkku 24 !, keltasirkku 10
Päivän pahimmat puutteet olivat närhi ja palokärki, räkättirastaat näin marjavuoden ollessa kyseessä.
Ainahan voisi luetella tukun lajeja joita olisi halunnut havaita mutta sehän on turhaa jossittelua. Näillä mennään jotka tänään havaittiin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti