perjantai 13. helmikuuta 2015

Ponnista hyvä mies ponnista

Normaalisti tämä kehoitus yhdistetään lapsen syntymähetkeen ja kehoitus on suunnattu naiselle, tällä kertaa tämä sopii hyvin myös miehelle.Tyttäremme Opri oli antanut meikäiselle hyviä vinkkejä kun hän oli katsellut meikäisen kävelyä. Hänen vinkkinsä kyllä kuului että kantapää maahan. Nyt kävellessäni toteutin hänen ohjettaan eli kantapää maahan niin huomasin että askeleeni pidentyi heti ja kävely muuttui vauhdikkaammaksi, itse keksin sen että ponnista eli laita nilkka töihin ja samalla myös pohjelihas antaa vauhtia kävelyyn. Sama lopputulos kummassakin kehotuksessa, kävely tehostuu ja muuttuu vauhdikkaamaksi.

Heta metsätaipaleella
Pääsin nauttimaan tästä uudesta tyylistäni kun lähdin pe-aamun heti kymmeneltä kiertämään järveä uskollisen lenkkikaverini Hetan kanssa. Koiraa ei aamulla tarvinnut yhtään houkutella vaan se oli heti valmis ulkoiluun. Kävely eteni hyvin kun muistin toteuttaa uusia ohjeitani, matka taittui aivan huomaamattomasti. Päätin samalla tehdä pientä arviota myös tämän reitin linnuista, olihan tämä sama matka myös meidän talvilintulaskentareissu joka tehdään taas parin viikon sisään.

Näin yhden vanhemman pariskunnan kelkkailevan Päivölän kohdalla, pysähdyimme "sanalle", he totesivat ulkoilman olevan mitä parhain, suorastaan keväinen, he kertoivat että sivutiet ovat hiekoittamattomia ja luisto on siellä aivan loistava. Kerroin heille omista kokemuksistani järven toisella puolen jotka ovat aivan samanlaiset.
Minulla oli mukanani vain kevyt vaatetus ja kiikarit kaulallani varmuuden vuoksi, onhan nyt juuri alkamassa kevätmuutto josta sain esimakua eilen. Eipä tällä kertaa tullut mitään kiikaroitavaa, pari ruokintaa saatoin tarkastella hieman tarkemmin ja tietenkin mahdolliset Lavajoen koskikarat tai sitten muut jäättömättömällä joella viihtyvät talvehtijat. Lavajoen saldo oli kylläkin tuttua tutumpi eli nolla talvehtijaa.

Laitan seuraavaksi listaa linnuista joita "tapasin" matkan varrella.
Tali- ja sinitiaisia havaitsin kumpaakin yhteensä noin kolmisenkymmentä yksilöä, Metsätaipaleilla niitä ei ollut paljoakaan mutta heti kun oli asutusta (= ruokintoja) niiden ääniä alkoi kuulumaan selvästi enemmän.
Hömötiaisia yhteensä koko reissulla n 5
Kuusitiaisia alle 5 yksilöä.
Töyhtötiainen äänteli kerran
Hippiäisiä oli ainakin parissa paikassa max 10
Punatulkkuja yhteensä koko reissulla n 10
Pikkuvarpusia näin matkan varrella kymmenkunta ja kotona ruokinnalla toiset 10
Keltasirkkuja oli matkan varrella 10 ja kotona n 30
Viherpeippoja asutksien liepeillä n 20
Vihervarpusia kuulin ainakin 2 ääntä Päivölän kohdilla (laji oli tälle vuodelle uusi sekä ekopinna)
Isommista linnuista sain merkinnät parista närhestä, alle viidestä harakasta, parista variksesta sekä kahdesta parista korppeja.
Käpytikkoja kuulin ainakin viidessä paikassa ja niillä oli aikamoista keväistä ääntelyä jo ilmoilla.
Päivän lajimääräksi tuli näin 16 lajia, määrä oli aika hyvä.

Järven kierrolle tuli mittaa aika tarkkaan 12 km ja aikaa meni kolme tuntia 15 minuttia. Eli 4 km meni yhdessä tunnissa, vauhti ei ollut päätä huimaavaa mutta teinkin matkaa retkikaverini ehdoilla sekä myös pysähdellen lintulaskentatyyliin kuuntelemaan pariksi minuuutiksi aina 300 metrin välein.
Taas saa olla tyytyväinen päivän urakointiin!
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti