Marraskuun iloksi luotu kisa marraskuussa havaituista linnuista kotikunnassa. Kisaan otti osaa parisenkymmentä "bongaria" ympäri Suomen, Pohjoisosaa Suomesta edustivat Jorma Pessa ja Toni Eskelin Oulusta ja Juha Markkola Hailuodosta. Yksi ryhmä löytyi itäisestä Suomesta Parikkalasta kolme veljeä Partasen Harri, Aallon Janne, Kiljusen Jari sekä Kontiokorven Jari Pyhäselältä. Yksi edustaja oli pääkaupungista, Laurinsalon Tommi ja sitten meitä Pirkanmaalaisia olikin loput, Alhon Antero (Yvi), Kiasen Hannu (Tre), Koskisen Hannu (Yvi), Järvisen Hannu (Hkyrö), Uiton Jari (Hkyrö), Isokivijärven Kari (Hkyrö), Hakalan Helge (Nokia), Hakalan Kari (Hkyrö), Miika Jämsä (Yvi), Timo Palomäki (Hkyrö) ja allekirjoittanut myös Hämeenkyröstä.
Kisan tavoitteena oli täyttää se tyhjiö hyvillä havainnoilla ja samalla saada aimo annos lintutietoa missä mennään, Samalla saimme itsellemme pienen motivaatioruiskeen kiertää tuolla syksyisessä ja märässä maastossa. Näin uskoakseni tapahtuikin ainakin päätellen havainnoista joita olen nyt saanut veljiltä. Tällä hetkellä on havaittu 108 lajia näin marraskuussa, määrä on tosi kova.
|
Harrin tilhi |
Tässä on joitakin hajahavaintoja eri listoista, Itä-Suomessa oli kuukkeli aivan arkipäiväinen tuttavuus, Pohjois-Suomalaisille taas oli tuttu lapintiainen, meille Pitkanmaalaisille oli metso tuttu laji. Kisan "voitti" Pessan Jorma 69:llä lajilla, Aallon Janne otti hopeaa tuloksella 65. Pronssitilan kohtaloksi tuli olla jaettu sija sillä Partasen Harri ja Juha Markkola jakoivat sen tasatuloksella 60. Palomäen Timon kiertely toi yhden lajin vähemmän, harmittava neljäs tila. Tästä eteenpäin löytyy veljiä aika tiuhaan. Kaikki kuitenkin saavat olla ylpeitä kun selvisivät tästä rospuuttoajan koitoksesta, paitsi tietenkin meikäläinen joka huilasi viikon sairaalassa puolessa välissä marraskuuta.
|
Vaseti ala Harri Partanen |
Yllättävän paljon eri lajeja nähtiin vesiäisiä, siellä oli jopa harmaasorsa, tavi, lapasorsa, härkälintu vain joitakin mainitakseni, tiaiset tulivat kaikki viitatiaista lukuunottamatta, rastaat olivat kaikki sepelrastasta lukuunottamatta, hysyistä löytyi tiltaltti ja hippiäinen. Haukoista molemmat buteot mutta ei suohaukkoja, ampuhaukka oli mutta ei muita falcoja. Haikaroista ardea löytyi aika kattavasti, Hämeenkyrössäkin talvehtii useampi yksilö, mielenkiintoinen oli jalohaikara Helsingissä ja tiettävästi Oulun seudulla vaikka Jorma ei sitä ehtinyt hoidella listalleen. Peltopyy oli kyllä kisan voittajan listalla. Kahlaajista oli vain lehtokurppa Aallon Jannen löytämänä. Lokeista saatiin kaikkiaan 5 lokin lista, nauru, kala, harmaa, selkä ja merilokki. Kyyhkyistä jäivät sepeli yhdessä turkin ja turturin kanssa puuttumaan. Pöllöistä nähtiin 6 lajia, Oulussa jopa suopöllö. Tikat olivat kaikki listoilla. Mielenkiintoiseksi tekee kirvislistan Jurtsin näkemä joku muu kuin niittykirvinen! Yhden istin näki Järvisen Hannu Hämeenkyrössä. Västäräkkikin yrittää talvehtimista Oulun seudulla. Yllättävän vähän peukaloisia oli listoilla, ei ainuttakaan punarintaa. Nakkeleita tuntui olevan vähän joka puolella Suomea samoin kuin varislinnut löytyivät kaikki. Peippolinnuista jäi puuttumaan hemppo ja käpylinnuista saatiin iso ja pikku. Sirkut olivat normaalit paju-, pulmunen ja keltasirkku. Tässä lueteltuna hieman lajeista joita veljet kirjasivat ympäri Suomea. Kiitos armon veljille tästä hienosta retkestä Suomen lintumaailmaan.
|
Varpuspöllö laskentareissulla |
Tämän kisan perusteella on turha lähteä tekemään mitään lopullista päätelmää mutta suuntaa antavana se toimii loistavasti. Kyllähän hyviä havaintoja voi tehdä missä vaan kun vaan aktiivisesti kiertää ja on vastaanottimet herkkinä niin aina voi törmätä mihin vain. Senpä vuoksi olen tässä tätä kirjoittaessa katsekontakti koko ajan ruokinnalle ja taivaalle sillä koskaan ei tiedä kuka tulee käymään.