Olen jo useana päivänä voinut lukea tiira-palvelusta että meiltä alle kilometrin päässä olevalla peltoaukealla on majaillut lapin lintu, piekana. Lavajärveläinen Oiva Mäenpää on sen havainnut ja ilmoitellut tiiraan. Hän on myös lähettänyt minulle sähköpostin avulla viestejä ja tekstiviestejä linnusta.
Minulta puuttuu (vielä) piekana tonttipinnoista, en ole lintua onnistunut näkemään muuttoaikaan, piekana pesii lapissa ja on hyvin harvinainen lintu pesimäaikaan täällä Pirkanmaalla, joskus se on pesinyt Hämeenkyrössä, vuotta en nyt muista mutta siitä on jo joitakin vuosia. Piekanan latinankielinen nimi on buteo lagopus. Haukalla on hyvänä tuntomerkkinä valkoinen yläperä joka näkyy sen kaarrellessa. Tällä yksilöllä on Oivan mukaan aivan valkoinen pää. Lintu viettää päiviänsä kuusikon suojissa tehden aina välillä syoksyjä ravinnon perään. Myös varikset ovat sille aika usein kiusana. Siivillä on myös tummat läikät alapinnalla.
|
Piekana kuvattu Ruotsissa Ljungrenin toimesta |
Lintu pesii tunturien ja metsien kalliojyrkänteillä, tundralla myös kurujen seinämillä. Sen ravintoon kuuluu lähinnä myyrät ja sopulit. Piekana on ns lyhyen matkan muuttaja joka talvehtii Fennosskandian itäosissa ja Keski-Euroopassa. Haukkaa nähdään tavallisesti vain muuttoaikaan huhtikuussa. Muistelin tuossa Hämeenkyrön vanhoja aikoja, jolloin olimme aika usein Ikaalisten Vatulan harjulla aloittelemassa lintumiesuraamme, silloin näimme useita piekanoja keväisin kaartelevan ja lentävän pohjoisen pesimäseuduilleen. Kyllä piekanaa nähdään vieläkin joka kevät ja syksy. Kuitenkin niiden määrä on ainakin meikäläisellä vähentyneet, onko syynä lintujen väheneminen vai sitten oman aktiivisuuden hiipuminen.
Piekana olisi laji nro 140 tonttipinnoissa ja siksi olen yrittänyt usein tässä muutamana päivänä kurkkia tuonne Laurilan peltojen suuntaan jos saisi linnun havaituksi. Yrittänyttä ei laiteta ja laji tulee vastaan sitten kun on sen aika.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti