tiistai 15. joulukuuta 2015

Mitä tehdä?

Partasen Harrin tekemä lehtopöllön pönttö
Joulukuu tulee vääjäämättä, nyt mennään puoltaväliä ja maa on nippa nappa valkoinen, ainakin vielä vähän aikaa! Tämä aika on lintutyhjiön aikaa, mitä tehdä kun "vain" tavalliset linnut ovat ilonamme? Seuraavassa pientä vinkkiä arkipäiväiseen puuhasteluun.

Aina voi värkätä linnunpönttöjä, tehdä lintulautoja, pitää yllä linnuille ruokintaa. Lintupönttöjen teko-ohjeet löytyvät esim googlettamalla kyseistä asiaa tai sitten menemällä lintuyhdistysten sivuille tai sitten birdlife-sivulle. Näistä paikoista löytyvät ainakin ohjeet joko pienten lintujen pöntöille tai sitten hieman isompienkin kavereiden asumiseen.

En puhu enempää pönttöjen tekemisestä, ainoastaan sen verran voin sanoa että pönttöjen kanssa saa aikansa hyvin kulumaan ja siinä huomaa kättensä työn tuloksen.
Samoin on lintulautojen kohdalla, ei niissä ole mitään yhtä ja ainoaa mallia joka vain sopisi tinteille tai keltasirkuille. Kaikille talvilinnuille käy juuri sellainen malli joka syntyy juuri sinun mielikuvissasi lintulaudaksi. Ruokinnan ravinto on tärkeää että se ei ole esimerkiksi mitään pilaantunutta ruokaa eikä suolaista. Kaikki käy oikein hyvin, esim leivänkannikat, makkaran siivut.
Jos on kaukaa viisas ja sattuu olemaan hyvä marjavuosi niin näitä pihlajanmarjoja voi sitten laittaa talteen ja käyttää talvipakkasilla. Niistä pitävät erityisesti rastaat ja tilhet.

Yleisin asia mitä ihmisillä on laittaa sinne ruokinnalle ovat erilaiset siemenet, kauransiemenet ovat oivaa herkkua keltasirkuille, ainakin itse olen aina saanut isot parvet keltasirkkuja tulemaan tyhjentämään itsetekemääni ruokinta-automaattia. Varma keino on saada tiaisia ruokinnan iloksi ovat auringonkukan siemenet, ne kelpaavat myös muillekin pienille ja hieman isommillekin siivekkäille. Niiden avulla olen saanut myös metsän oravat jokapäiväisiksi vierailijoiksi. Meillä on "pahimmillaan" ollut viisi kävynpurijaa. Niistä on kyllä kieltämättä hieman kulunkiakin kun ne tuppaavat syömään ruokinnan auringonkukan siemenistä aivan tyhjäksi. Olen pienessä mielessäni pohtinut että täytyyhän niidenkin elää ja olen tyytynyt vain katseella seuraamaan näiden hauskojen otuksien vierailuja. Jos ne nyt syövät minut aivan "tyhjätaskuksi" niin en sille mitään voi.
Valkoselkätikka naaras Parikkalassa, kuva Harri Partanen

Pähkinänakkeli Nokialta kuva Helge Hakala
Läskin palat puun kylkiin niin saat tikkoja vierailuille, itse olen kyllä saanut useita harakoita parhaimmillaan 12 yksilöä ja närhiä 2 kpl. Sitten uutena vierailijana on tullut naakka joita on käynyt vähintäin 5 parvi. Läskin tulee olla suolatonta! Parhaimmillaan voisi saada jopa valkoselkätikan käpytikkojen seuraksi! Itsellä on kova pyrkimys saada vaseti tonttipinnaksi! Läskinpaloja saa ostaa joko elintarvikekaupoista tai sitten esim. Hämeenkyrössä löytyy Palviportti jossa näitä myydään.

Ruokintapaikka tulisi pitää "puhtaana" koska niiden jätösten seurana voi tiensä löytää meidän kotihiiretkin ja myyrät eikä se olisi kovin suositeltavaa. Nämä kaverit pyrkivät aina näin talven tullen hakeutumaan asuntoihin sisälle ja jos ruokintasi on liian lähellä taloasi niin arvaathan sen miten siinä sitten käy

Harrin ruokinnalta mustarastaita 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti