tiistai 7. kesäkuuta 2016

Turkkilan altaalla

Suomen kesä tarjoaa usein aika mielenpainuvia elämyksiä. Hyvä ystäväni Kiasen Hannu oli käymässä Hämeenkyrön Turkkilan altaalla, varmaankin tavoitteenaan saada pikku-uikusta havainto tälle vuodelle. Kyllähän sen uikun näki mutta siinäkin havainnossa oli pientä draamaa.

Pikku-uikku ajoi telkän lentoon, se ei sietänyt tätä vesilintua samalla lammella. Uikku oli niin agressiivinen ja päätti ajaa telkän pois, se ui telkkää kohti koko ajan äännellen. Olisko siellä taas pesintä suunnitteilla! Turkkilan tekoallas on Pirkanmaan ainoita pikku-uikun pesintäpaikkoja.

Tervapääsky
Päivän toinen vaikuttava hetki tuli kun Hannu havaitsi nuolihaukan yrittävän pyydystää itselleen päivän annosta. Tervapääsky oli kohteena ja yritys oli tervapääskyn kannalta todella vaarallinen. Pääsky lensi pakoon, sai väistettyä nopeasti lentävän nuolihaukan tappoiskut aivan viime hetkillä. Nuolihaukka oli yrittänyt ainakin parikymmentä kertaa iskeä tervapääskyä. Näiden iskujen lomassa oli pääsky nostanut itseään yhä korkeammalle ja nuolihaukka oli seurannut koko ajan. Ollessaan tosi korkealla oli nuolihaukka sitten luovuttanut, Hanskin mukaan hän melkein kuuli Tervapääskyn helpotuksen houkauksen!

Nuolihaukka
Hannu kertoi että hän on luullut aina tervapääskyn olevan ilmojen valtias mutta nyt hänenkin täytyy jo muuttaa käsitystään. Sen verran vaikuttava oli nuolihaukan pyydystämislento ollut. Mielenkiintoista seurattavaa oli tämä tapahtuma ollut. Hanski muisteli samalla tapahtumaa Hailuodossa kun kaksi nuolihaukkaa olivat pyydystäneet yhteistuumin törmäpääskyn lennosta. Törmäpääsky oli pudonnut kaislikkoon eikä tarinan kertoja osaa sanoa kuinka pääskyn kävi. Arvatenkin huonosti!

Luonto tarjoaa upeita tapahtumia ja henkeäsalpaavia elämyksiä. Näin voidaan todeta. Nyt ei mitään muuta kuin pois sohvalta ja ulos maastoon kaikki aistit valppaina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti