sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Syksyn tuntua

Metsähanhia
Olin lauantaina kavereitten kanssa "Ketunkiven kolossa" syysmuuttoa tähystämässä. Aamun ekat tunnit 06-09 olivat aika hyvätr, hanhia pari parvea, sepelkyyhkyjä n 50 (yht), haukkapuolella arvuuteltiin montako varpushaukkaa nähtäisiin päivän aikana, luvut olivat 10-15 välillä mutta nähtiinkin vain kolme muuttavaa varpushaukkaa, yksi mehiläishaukaksi määritetty kaveri myös oli matkalla etelää kohti.
Järripeippojakin kuultiin
Pienempiä lintuja oli hieman liikkeellä, odotettiin myös niitä olevan runsaammin mutta kai tämä "ilmaston muutos" on myös lyönyt leimansa niiden kalenteriin ja muuttovaihde ei vielä ole päällä. Rautiaisia havaittiin äänen mukaan n 10 muuttavaa ja peippolintuja vain n 50 m. Tiltaltti yritti laulaa ja yksi pajulintu määritettiin lähipuista. Sepelkyyhkyjä alkaa pikkuhiljaa kertymään parviin, nyt havaittiin n 50 metsästyksen kohdetta lentävän.

Pojat jaksoivat mennä taas sunnuntaiaamuna mennä jatkamaan siitä mihin jäätiin lauantaina, itse olin silmät ristissä sängyn pohjalla, en saanut itseäni liikkeelle. Tein vain kotipuolessa niitä näitä ja siinä sivussa joitain lintuhavaintoja. Yksinäinen tiltaltti lauloi lähimetsässä ja kotipuskissa oli aika kova kuhina, punarintoja, talitiaisia, sinitiaisia, peippoja näin ulkomuistista lueteltuna. Odottelin hieman kurkien ääniä, autoja nähtäväksi muta sain pettyä. Eilisen päivän aikana muutti jo joitakin tuhansia pitkäkauloja kohti etelää, itse en onnistunut näkemään ainuttakaan kurkea koko viikonlopun aikana.
Ainoastaan mielenkiintoisin havainto on kotitammen vieraat eli närhet ovat löytäneet jo puutarhan tammenterhot ja niitä käy popsimassa ainakin 3-4 eri yksilöä. Hyvä niin että terhot kelpaavat, samalla ne saavat luonnonmukaista levitystä.
Närhet ovat löytäneet kotitammen

Nyt sunnuntaina lämmitettiin sauna ja löylyjen välissä kävin terassilla vilvoittelemassa ja siinä hiljaa istuskellessa kuulin lehtöpöllön ääntelevän kodin  W-puolella, ehkäpä n 1-2 kilsan päässä, järven yli kun äänet kuuluvat yllättävän hyvin. Pohjanlepakko (?) lenteli myös ylläni, hieno nähdä että niitäkin on vielä liikkeellä. Mustarastaat ääntelivät rannan puolessa. Ne olivatkin ainoita ääniä lehtopöllön kanssa, sitten tietenkin joitakin autojen ja mopon äänet tulivat "häiritsemään" havannointiani mutta nehän äänet kuuluvat kylän normaaleihin, elämää antaviin ääniin.

Yöstä on varmaankin tulossa aika kylmä, tähtiä näkyi jo iltataivaalla. Se on syksy nyt!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti