keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Sieniretkellä ja hieman muutakin

Olen ollut kurssittelemassa itseäni Rautavaaralla, ms-liiton miesten kurssilla, kutsun sitä itse "Tosimiesten kurssiksi". Siellä puhuttiin monista tärkeistä meitä miehiä koskettavista asioista. Pääsimme viettämään laatuaikaa vanhojen tuttujen kanssa ja samalla siellä tuli taas plakkariin monia uusia "kohtalonveljiä" ympäri Suomea.
Vietimme siellä 4 päivää, jokaisena päivänä pääsimme nauttimaan saunalöylyistä, kävin,uimassa (vesi ei ollut kylmää!) olimme kanoottiretkellä, pääsimme nylkemään jäniksen (siis en minä nylkenyt vain kuvasin ja opin) ja sitten nautimme luonnonrauhasta kaikesta kiireestä kaukana.
Laavulla iltapalana loimulohta
Siellä keskustellessamme tulevaisuudesta lupasin että käymme kotijoukkojen kanssa sienessä, näin tapahtuikin. Nyt on takana jo kaksi sieniretkeä.
Olen oppinut taas kulkemaan sienisilmät päässä, vielä ei ole suppilovahveroitten parasta aikaa mutta nyt löytyy tosi paljon karvarouskuja, kehnäsieniä, kampaakääpiä, herkkutatteja, haaparouskuja ja myös kantarellit alkavat nousta kätköistään. Vielä lisäksi vaimoni näytti hyvän ja maukkaan yllätyksen, mustia torvisieniä.
Kyllä niitä sieniä kerää jos tietää mitä kerää. Sienet kannattaa opetella kunnolla, Tänäänkin olin hieman sivummalla itsekseni keräämässä ja samalla yritin opiskella sieniä, opaskirjan avulla. Olin jo laittamassa koriini koivunkantosieniä kun hieman tarkemmin niitä katsellesssani huomioni kiinnittyi niiden hyvin ohueen jalkaan, nehän olivatkin myrkkynääpikkäitä!
Onneksi en ollut käsilläni sieniä kosketellut !
Sienien ryöppääminen on minulle aina ollut mysteeri, sehän onkin sienten keittämistä, kiehauttamista.
Karvarouskuja Wikipediasta
Karvarouskut, haaparouskut tulee ryöpätä jotta niitä voitaisiin käyttää, säilöä tai sitten syödä sienisalaatissa, Ripaus suolaa niin avot !!
Herkkutatti wikipediasta
Kantarelli wikipediasta
Löysin tänään ekat kantarellini eräältä pieneltä hakkuuaukealta, nitä ei ollut montaa mutta olipa nyt jotain, kantarellleja ja mustia torvisieniä ei tarvi mitenkään valmistella. Samoin herkkutatteja ei tarvi mitenkään muuten valmistella kuin siivota roskat pois. Herkkutattihan on entisajan lihaa jota veistettiin suoraa ruokapöytään. Samoin lampaankääpä on oikein hyvää suoraan pannulle laitettavaksi, lampaakäävän lähisukulainen typäskääpä sen sijaan kannattaa "ryöpätä" Kehnäsieni kuuluu myöskin suoraan pannulle -ryhmään.
Kehnäsieniä wikipediasta
Tässä on nyt päivän opiskelujen saldoa, nyt vain toteuttamaan näiden keräämistä, onhan nyt menossa oikein hyvä sienivuosi.


Mustia torvisieniä






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti