lauantai 23. elokuuta 2014

"Ketunkivenkolo" 23.8.2014

Viikolla sain viestiä että lauantaiaamuna tarkalleen 05.30 on Ketunkivenkankaalla syysstaijausta. Mistähän tämä ilmaisu  tarkalleen oikein tulee?
Kuitenkin olin valmis kuin "Melperi sotaan", yritin houkutella Hetaakin mukaan mutta hän ilmaisi mielipiteensä jaloillaan ja katosi aamun ruoka-annoksen saatuaan takaisin jatkamaan kesken jääneitä uniaan. Onko meidän "rouva" tulossa vanhaksi kun ei halua lähteä mukaan rientoihin niin kuin ennen vanhaan. Myös pojat perillä kyselivät että missä Heta. Sanoin vaan että täytyy kunnioittaa toisen mielipidettä eikä "pakottaa" mukaan, vaikka tiedän että Heta olisi nauttinut olemisesta Ketunkivenkankaalla, saahan "hän" juosta siellä vapaana ja siellä jos missä on paljon eri hajuja.
Aamu oli lievästi sateinen, sumupilviä roikkui aika lailla mutta onneksi ne hälvenivät auringon noustua kunnolla. Cumulus pilviä alkoi muodostua pilvettömälle taivaalle, päivästä olisi tulossa hyvin kaunis, kunnes "Meten" ennusteiden mukaisesti rupeaisi iltapäivästä pilviä kertymään enemmän valmistellen tulevia sateita.
Mitäpä sitä vielä murehtimaan.

Kapustarinta netistä kaapattuna
Päivän kiinostavimpia lintuja löytyi aika mukavasti, kahlaaja parvia löytyi aamusumun seasta useita yhteensä lähes 30 yksilöä, kurmitsoja eli kapustarintoja (6), tämä oli paikan 94. laji ja sitten tundrakurmitsoja 12 linnun parvi ja vielä tarkalleen määrittämättä jääneet.

Myös keltavästäräkkien muutto oli aika vilkasta, summasimme lähes 60 yksilöä, paljonko jäi huomaamatta?
Samoin metsäkirvisillä oli vilkas päivä, samoin saimme kasaan merkinnät 60:stä, pois lähtiessäni kuulin vielä autolle kävellessäni useita metsäkirvisen ääniä, paljonkohan niitä oli todellisuudessa? Pääskyjen muutto oli myös käynnissä, yllättävän iso (17) räystäspääskyparvi meni ohitsemme sekä joitakin yksittäisiä. Törmäpääskyillä on heikkakuopan seinämillä ollut parisen kymmentä pesäkoloa eivätkä kaikki linnut vielä olleet lähteneet muutolle, näimme pesäkoloissa ja niiden hiekkaseinämillä ainakin 5 kaveria, 6 muuttavaksi luokiteltavaa riparia tuli merkittyä. Myös tervapääsky tuli havaittua päivän aikana. Autolle päästyäni huomasin ja kuulin vihervarpusien parvien lentävän ohitseni, parvet olivat niin hankalasti laskettavia että päädyin arviopolitiikkaan, 40 (30+10)

Petopuolella näimme hihan eli hiirihaukan (1) joka oli paikallinen, mehiläishaukan (2) yhtä haukkaa Hanskin kanssa katsottiin pitkään mutta päädyimme kumpikin "mehariin". Nuori tuulihaukka lensi aivan läheltämme, lintu muistutti jossain kulmassa aivan varpushaukkaa mutta linnun väritys paljasti sen olleen tuhan
Yksinäinen harmaahaikara lensi jälleen kohti luodetta (viime viikonloppuna myös kaikki haikarat)
Harmaahaikara kuvattu Patotien lavalla Parikkalasta (Harri Partanen)

Veljet jäivät vielä lähtöni jälkeen mäelle kymmenen aikaan, saa nähdä mitä havaintoja jäin paitsi? No nyt olen saanut selville poikien haviksia ja idänuunilinnusta jäin paitsi. Aina ei voi kaikkea nähdä ja havaita, pääasia on että saa itsensä liikkeelle aamutuimaan. Tulipahan vaihdettua muutama sana tulevasta Hailuodon retkestäkin, siihen on nyt kuukauden päivät. Jännitys kohoaa!
Saimme päivän aikana kasaan hieman alle 40 lajia joka määrä on muiltakin vuosilta tuttu, nytkin jäi puuttumaan monta varmaa lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti