keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kurki innoitti

Kurjen huutelu innoitti meikäläisen jatkamaan aamustaijausta, heräsin ennen kuutta ja menin terassille kuikuilemaan mitä siellä olisi tarjolla. Kurjen mekkalointi kuului yli järven ja samassa oli jo kolmne eri rastaslajia äänessä. Tästähä olisi hyvä jatkaa pari tuntinen, pilvisyyttä ei ollut, kuu keimaili taivaalla (vielä) ja mittari näytti reilut 10 astetta.
Kurkien ääntely herätti
Näin kuperasiipisen  hahmon lentävän poispäin, harmaahaikarahan siinä vaihtoi paikkaansa kadoten E-suuntaan. Ekat haarapääskyt lensivät ylitseni, päivän mittaan näin ja kuulin niitä yhteensä 6 kpl. Käpytikka nakutteli, tallari äänteli lähellä. Metsäkirvisiä lenis ylitseni, aamun tunteina yhteensä 10 kpl joko näköhavaintoa tai sitten äänisellaista. Yksinäinen kalalokki lensi järven suuntaan. Tuttu punatulkun ääni kuului, sitäö ääntä ei aina kuulu joten se oli hyvä havainto. Vi-pe eli viherpeippoja lensi pieni otos, samoin eka pajulinnun ääni kuului. Yksinäinen varis huuteli järven takaa.

Selkälokki
Näin kun pitkäsiipinen ja myös kapeampi siipinen lokki lähestyi, selkälokki kaarteli kohti järveä. Päivän toinen selkälokki tuli aivan lopussa. Ne ovat aika harvoin nähtyjä tällaisella pikkujärvellä. Vasta nyt kuului ensimmäinen peippo, kello lähestyi puolta seitsemää ja selvästi lintuliikenne oli aktivoitunut. Korpin ääntä kuului pohjoisen puolen lähimetsän kätköistä, eilen näin korppeja kuuden nuoren linnun parven leikittelevän keskenään samoilla suunnilla. Punarinta tiksutteli jossain lähellä ja vihervarpusen ääntä kuului.  Ensimmäinen pajulintu lauloi tuttua surumielistä säettään, aikaisemmin kuulemani pajulinnun ääni ei olllut tyypillistä laulua mutta nyt laulu jo onnistui.
Harakka äänteli, samoin västäräkkejä lensi pieni (3) parvi ohi. Puiden latvoissa pyöri pikkulintuja,  erotin sieltä tallareita ja sinitiaisia. Järveltä kuului sinisorsan ääntelyä. Puiden latvoissa liikkui edelleen parvi pikkulintuja, nyt kuului kuusitiaisen ääntelyä. Kello oli tasan seitsemän.

Huomasin lähimännyn latvasssa jonkun pienehkön linnun, ääni oli minulle täysin outo eikä itse lintukaan näyttänyt itsestään mitään tuntomerkkejä, tässä olisi varmasti uusi pihapinna mutta kun ei tuntenut lintua niin laji jäi täysin auki. Harmin paikka. Linnun äänikään ei tuonut mieleen mitään mielleyhtymää minkään lajin kanssa. Noloa täytyy tunnustaa oma avuttomuutensa!
 
Närhet olivat äänessä ja yksinäinen naakka lensi talon yli. Myös ilolla panin merkille että ainakin yksi sepelkyyhky oli jäänyt henkiin pari päivää sitten alkaneen kyyhkyjahdin jäljiltä. Syksyltä tuttu -hili- ääni herätti minut jälleen tähän päivään, yksinäinen rautiainen lensi talon yli, samoin kolme keltavästäräkkiä muutti kohti etelää. Näin oli kello vierähtänyt jo puoli yhdeksään ja saatoin hyvillä mielin laittaa pillit pussiin,

Sain kasaan tarkalleen kolmekymmentä (30) eri lajia kahdessa ja puolessa tunnissa. Tämä määrä on 22 % tonttipinnoista. Vielä jäi useita "helppoja" lajeja varastoon joten hommaa täytyy jatkaa toisena aamuna, sillä on tämä on niin hyvä tapa aloittaa päivä, tästä kun jatkaa päivän muihin töihin niin kyllä uni maittaa!

Haarapääsky poikasia (kuva Ruotsista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti