lauantai 16. elokuuta 2014

Tuntia liian aikaisin 16.8.

Sovittiin Karin kanssa että mennään lauantaina aamupäiväksi syksyn ekalle muuttostaijaukselle, mietittiin paikkaa, heiteltiin paljon eri vaihtoehtoja, jopa Mannin torni. Kävin katsomassa tätä tornia ja totesin että taas on puut kasvaneet liikaa. Kari muisteli että eihän siitä ole kuin nelisen vuotta kun siellä oltiin viimeksi! Muistettiin Mannanmäen näkötorni, mullahan on vielä sinne vanhastaan avainkin. Nyt sitä tornia on kunnostettu ja siellä toimii viikonloppuisin näin kesäaikaan kahvila. Soittelin eräälle puuhamiehelle ja hän kertoi että sinne vaan. Sovittiin sitten treffiaika ja muistan vielä hyvin kun Kari ehdotti puoli viittä, hieman ihmettelin näinkin aikaista menoa mutta koska tiesin Karilla olevan kova polte päästä muuttoa katselemaan ja itselläni on aina siihen mahdollisuus niin mennään nyt sitten puoli viisi.
Sain itseni suhteellisen hyvin hereille ja tien päälle, sumua oli paikka paikoin mutta rauhallisesti körötellen ja silmät tiukasti tien reunoissa hirvien pelossa pääsin tuon parikymmenen kilometrin matkan turvallisesti ja kipusin torniin. Paikkahan oli hyvin tuttu mutta siellä oli tehty paljon kunnostustöitä, sisältäpäin oli tornin puitteet siistiytyneet hyvin. Myös ulkopäin oli tehty maalaustöitä ja muita kohennustöitä.
Aloin ounastella aloitusajan "virhettä" kun Karia ei ruvennut kuulumaan, ajattelin että eihän siitä voi ketään moittia, aloin samantien keräämään päivän lajilistaa.

Punarinta kuvattu Parikkalassa Harri Partanen
Aamun harvat äänet kuuluivat hyvin, taivas punersi ja saattoi aistia hienon päivän heräävän. Aurinko rupesi nousemaan aika tarkasti puoli kuusi ja Karikin saapui samaan aikaan. Hieman naureskeltiin meikäläisen ajoitusvirhettä mutta samalla tuntui auringon nousun myötä linnutkin heräävän. Sain ekalla "omalla tunnillani" kasaan kymmenen lajia, Rastaat musta, laulu, punakylki, ja punarinta joka oikein lauloi upeaa helisevää syyslauluaan. Kurkiperhe oli myös herännyt lähisuolla ja käpytikka äänteli lähellä, päivän mittaan todettiin että siinä on ainakin pari eri käpytikka-reviiriä. Yksinäinen keltavästäräkki lensi äännellen ohi ja samoin vihervarpusten parvi kierteli lähellä. Selkälokki lensi läheiselle järvelle, päivän aikana nähtiin myös pari muuta selkälokki tuolla järvellä, mitähän ravintoa ne käyvät sieltä hakemassa? Samalla järvellä näimme 10 kuikkaa einehtimässä, liekö lokit ja kuikat samojen pikkukalojen perässä?

Metsäkirvisten äänet alkoivat selvästi lisääntyä, niitä laitettiin ylös koska tiedettiin nyt olevan kirvisten parasta muuttoaikaa, saimme päivän mittaan vähintään 61 eri kirvistä, toki välillä kuului moniakin ääniä mutta koska ei nähty kavereita niin laitettiin vaan yksi merkintä. Samoin nyt on keltaväiskien kohdalla, niiden pääjoukot ovat jo ehkä menneet sillä summasimme vain neljä tai sitten emme tunne sen kaikkia ääniä. Haarapääskyillä tuntui olevan myös meno päällä, näimme vähintään 120 lintua, parhaassa parvessa oli useita kymmeniä. Myös meitä hieman yllättäneet kesykyyhkyt (väh 70, toki seassa oli myös joitakin sepeleitäkin) tuntuivat löytävän eräältä juuri puidulta pellolta jotain hyvin syötäväksi kelpaavaa. Harmaahaikaroita näkyi yhteensä 8 lintua, haikarahan oli aloitaessamme lintuharrastusta  60-70 luvuilla niin harvinainen että tällaisista määristä ei voinut uneksiakaan.
Mehiläishaukka


Kalasääski
Aamun tavoitteemme oli nähdä joitakin kahlaajia mutta niinhän se on että välillä täytyy tehdä "hylsyreissuja" jotta sitten taas voi osua napakymppiin.

Muita kivoja haviksia olivat haapanat (9), harmaasieppo, tervapääsky, rautiainen (4), pikkutikka 1ä, puukiipijä samoin 1 ä ja sitten tietenkin petolinnut joita nähtiin neljää eri sorttia, kaksi mehiläishaukkaa, hiirihaukka 1p, tuulihaukka 1p ja kalasääski joka kävi kalassa läheisellä Kyrösjärvellä.

Saimme kasaan yhteensä 45 eri lintulajia, määrä kertoi sen että syysmuutto on alkamassa, lajien monipuolistuminen havainnollistaa hyvin lintujen ahkeramman liikkusimisen. Kun tässä kauniit syyspäivät jatkuvat niin täytynee mennä toistekin tekemään lintutiedettä, onhan Mananmäen tornista hulppea 360 asteen näkökenttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti