lauantai 9. elokuuta 2014

Aamu terassilla 10.8

Päätin jo illalla että huomenna teen ilman kilpailua oman terassistaijaukseni. Tämän päätöksen johdosta heräsin (ilman herätyskelloa!!) 05,50 ja marssin terassille katsastamaan millainen aamusää on. Kelihän oli mitä parhain, pilviverho oli aamuauringon esteenä, mutta sen kyllä aisti että lämmin päivä oli tulossa. Ei ollut sateen uhkaa.
Ensimmäiset lajit laitoin mieleeni, menin hakemaan aamukahvin ja kiikarit ja olin valmis aloittamaan aktiivin metsästyksen. Jotkut muutkin olivat jo aloittaneet metsästyksen kun kuulin laukauksia, voi niitä kyyhkyparkoja jotka joutuivat aseiden alle, aamun aikana ainakin parikymmentä laukausta kuului, jos jokaisella osui niin yhtä monta kyyhkyä menetti henkensä, täytyy luottaa ampujiin että ei ne osu jokaisella laukauksella.

Tiaisilla alkoi, sinitiainen ja tallari ovat ekat merkinnät, peippojen djup-ääntä kuului tämän tästä. Samoin yleintä lintuamme pajulintua joka aloittaa laulunsa hyvin varhain. Käpytikan koputusta kuului läheltä ja lopulta myös näin linnun lentävän. Päivän "uhrilintua" sepelkyyhkyjä lensi joitakin yksilöitä, parhaassa parvessa vain kolme yksilöä. Keltasirkku äänteli myös jossain lähellä. Päivän ensimmäiset varislinnut tulivat yhtäsoittoa, varis ja harakka olivat reviireillään. Myös punarinta tiksutteli puutarhan kasvustossa. Näin oli ekat kymmenen lajia plakkarissa eikä tuntiakaan ollut kulunut.

Rastaiden pieniä parvia lenteli lähipuissa, erotin sieltä tutun räksän ja punakyljen ensimmäisinä, laulurastas ja mustarastas tulivat myöhemmin listoille. Puukiipijän tuttu sirahtelu kuului hyvin, hienoa että niitäkin on tässä lähellä. Lievän aamusumun seassa näkyi yksi lokkikin, kalalokiksi sen määritin, päivän mittaan näin vielä kaksi muutakin kalalokkia. Naakkaparvi (5 yks) lensi ohi mitään sanomatta, yllättävää kyllä olivat hiljaisia, yleensä niistä kuuluu tuttu kja, kja ääntä. Lähipuiden latvaan lensi kaksi lintua, toinen varmaankin keltasirkku ja toinen pystyasennosta ja värityksestä päätellen harmaasieppo. Kävelin nurmikolla pihan toiseen laitaan ja sinne kuului jostain kaukaa palokärjen kuikutusta. 20 lajia oli poikki.

Aamunkurjet lähipellolta aloittivat metelöintinsä, niitä kuului ainakin kahdesta eri suunnasta. Närhien tyypillistä ääntelyä kuului jostain puiden takaa. Lähdin hakemaan postia koska ei ollut mikään tonttipinnakisa kyseessä niin saatoin poistua omalta pihalta, Heta mukaan ja kävellen aamun sanaa noutamaan, ei kuulunut yhtään uusia  lintuja tällä reissulla. Kotiterassilla jatkoin listausta, sain kaksi eri viherpiipertäjää, vihervarpunen ja -peippo lensivät sattumoisin melkein yhtäaikaa pihan yli. Kuulin myös jostain kaukaa punatulkun äänen.

Metsäkirvisiä summasin yhteensä aamun aikana  seitsemän ääntä, saattoi siinä olla samankin linnun ääntelyä mutta eri yksilöiksi ne kuitenkin merkitään. Västäräkkejä lensi pihan yli pieni parvi (3) ja pieni parvi (4) lintuja joiden ääntä en ihan varmuudella tunnistanut vaan vasta netin varmistuksen jälkeen määritin ne keltaväiskeiksi, keltavästärkki oli tälle vuodelle uusi tonttipinna. Sitten hguomasin tuttuja hahmoja taivaalla, haarapääskyjä muutti (W) pienissä parvissa yhteensä 7.

Näin oli aamustaiji kotiterassilla ohi, sain kasaan 28 lajia. Aamun hetket ovat niitä parhaita, kun vaan saa itsensä motivoitua heräämään niin kyllä se aamutunnelma palkitsee, maistuu aamukahvikin yllättävän hyvältä vaikka aamukastetta olikin tuoleilla, sen huomasin kun istuin ensimmäistä kertaa alas kuuden aikoihin.
Metsäkirvisiä muutti joitakin yksilöitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti