lauantai 26. heinäkuuta 2014

Perusporukan kisa 26.7.

Hakalan Kari heitti ilmoille haasteen kolmen tunnin kisasta, ja hän onnistui haalimaan mukaan kaikki perusporukan jäsenet eli Kari, Helge, Hanski ja meikäpoika. Eli kisa käytiin akselilla Nokia-Sasi-Lavajärvi-Hailuoto. Ilmassa oli paljon jännitteitä, "veren" maku suussa heräsin aamulla 5.30 ja menin heti terassille kuuntelemaan aamun ääniä, kisa alkaisi tarkalleen klo 06.00 ja päättyisi 9.00. Kari oli nyt vuorostaan laatinut säännöt joiden mukaan kisan ratkaisi suhdeluku tonttipinnoihin, ja vieläpä paras arvaaja sai ylimääräisen prosentin jos arvaisi kunkin osallistujan lajimäärän lähimmäksi.
Tonttipinnoja oli seuraavasti; Sasi 151, Hailuoto 108, Lavajärvi 135, Nokia 101.

Aurinko nousi parahultaisesti pohjoismetsän takaa kun kellonviisarit osoittivat kuutta, kisa alkaa! Onneksi autoliikenne oli hiljaista, auto meni silloin tällöin kohti Tamperetta, junien ääni kuului yllättävän selvästi pohjanmaan radalta. Aamu oli hieno, pilvetön taivas ja täysi auringonpaiste tiesi jälleen kuumaa päivää mutta sen kyllä kestäisi, olihan edessä mielenkiintoinen kolmetuntinen. Aamukahvi mukana ja hyvät aamupalaleivät vieressä istuin terassilla. Rupesin kirjaamaan havaintoja.
Peippo, sinitiainen olivat ensimmäiset lajit, sitten näin lentävän pääskyn joka osoittautui haarapääskyksi. Varis kailotti olemassaoloaan järven takaa. Pajulintu aloitteli lauluaan. Harakka tai oikeastaan harakat ääntelivät, niitä oli vähintään kolme, neljä lähimetsässä. Käpytikka myös kuulutti läsnäoloaan. Sepelkyyhky huhuili, onneksi kuulin sen koska se olikin äänessä vain tämän yhden kerran. Västäräkki tuli hakemaan evästä itselleen ja poikasille (?) nurmikolta, näin västyjä ehkäpä yhteensä 4-5 yksilöä kisan aikana. Myös keltasirkku lauloi jossain lähellä. Räystäspääskyjä näkyi enemmänkin itäpuolella. Punarinta tiksutteli ja vihervarpusia lenteli yläpuolella. Mustarastas piti tunusomaisen varoitusäänensä tien varressa. Sitten kuulin jonkun haukan, todennäköisesti tuulihaukan poikasten ääntelevän järven takana, ääni oli sen verran epävarmalla pohjalla että tämä täytyi varmistaa kännykän atrappiäänistä ja se oli tuulihaukan.Nyt oli ensimmäinen tunti "lusittu" Koossa oli 16 lajia ja vielä yksi mielenkiintoinen ääni joka oli naapurissa kiekuva kukko, laji jäi kuitenkin kisan ulkopuolelle.

Minulla oli tässä kisassa kaikkiaan yhdeksän lajia jotka jäivät vain yhden äännähdyksen varaan, näihin kuului myös räkättirastas joka onneksi piti tyypillisen "räksätyksen" jossain lähellä. Järveltä kuului kalalokin kailotusta mutta itse lintu jäi näkymättömiin. Sitten kuului jonkun kertun laulua, aika läheltä, laulu oli hyvin lyhyt eli pensaskerttu, laulu täytyi kuitenkin tarkistaa atrapista. Puukiipijän ääntelyä kuului mökin metsästä, se on kuulunut melkein päivittäin, liekö pesinyt jossain lähellä. Taivaalle alkoi kertyä pieniä poutapilviä ja niiden myötä myös tervapääskyt olivat heränneet. Laurilan suunnalta kuului kurkien ääntelyä. Viherpeippoja lensi ylitseni, sitten kuului samaan aikaan myös pikkukäpylinnun ääntä, tämäkin kuului kastiin vain kerran havaittu.

Aloin jo ihmetellä missä ovat talitiaiset, uhkasin mielessäni että ensi talvena en laita yhtään auringonkukan siemeniä ruokinnalle jos ei ainuttakaan tinttiä näkyisi, tulihan sitten yksi tallari oikein hyvin näkyviin ja sitten rupesi jo kuulumaan niiden ääntelyä useammastakin suunnasta. Onkohan tinteillä joku kolmas vaisto ja ne tunnistivat sen uhkauksen?
Yksinäinen naakka äänteli järven toisella puolen, vain tämän kerran ja samoin kalatiira kuulutti omaa ääntään järveltä. Yksinäinen pikkuvarpunen lensi jossain lähellä kuuluen samoin kastiin vain yhden havainnon lajit.

Tässä olikin tarina tämän kisan kaikkien lajien synnystä Lavajärven osalta. Sain kasaan yhteensä 27 lajia. joka oikeutti kisassa hopeatilaan. Kisan voitti Hailuoto eli syksyreissun pohjustus on hyvässä mallissa!
Hanski sai kasaan 34 lajia ja 16 ässää !! Kari kokosi 31 / 8, Ristolle tuli 27 / 2 ja Helgelle 20 / 3.
Prosenteissa sama asia oli seuraavasti; Hanski 32,5, Risto, 22, Helge 21,8 ja Kari 20,5 eli summa summarum kisa oli hyvin tasainen, yksikin laji lisää olisi voinut kääntää pokaalien haltijat paitsi ykköspalkinnon kohdalla joka oli täysin omassa luokassaan.
Näimme kisassa yhteensä 55 lajia
Näitä lisää !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti