tiistai 17. maaliskuuta 2015

Murat raaseilla

Otsikko tulee siitä kun kotiruokinnalla on talipalloista pudonnut paloja tiaisten nokkiessa itselleen apetta. Nämä tähteet, raaseet ovat olleet mustarastaiden mielestä hyvää syötävää ja parhaimmillaan on niitä ollut syömässä 4 mustarastasta. Näiden laultaitureiden huiluääntä on jo kuulunut iltaisin, hyvin vienoa aloittelua mutta laulun tapailua kuitenkin.

Tänään nousin oudon valoilmiön osuessa silmiini, aurinkohan sieltä verhon raosta paistoi suoraan näköelimiini joten oli aivan turha yrittää jatkaa unta, kahvinkeittoon mars. Siinä odotellessani kahvin tippumista päätin kirjata (taas?) päivän linnut ja siitä syystä vietin oman aamuvakioni terassilla hienossa auringonpaisteessa klo 8-9. Sain kasaan näinä aamun hetkinä 15 lajia, näistä kerron sitten lopussa yhtenä lajikoosteena paremmin.

Mura kuvat olen ottanut keittiön ikkunan läpi, myös Niina on harrastanut valokuvausta samoin ikkunan läpi. Yläkuvassa on koiras keltaisen nokan kanssa ja vierellään joko nuori lintu tai sitten naaras. Alakuvassa on naaras.

Ennen puolta päivää olin pihassa kun kuulin iloisen liverryksen yläpuoleltani, yksinäinen (?) kiuru teki muuttoamatkaa, tämän linnun laulun kyllä tuntee vaikka sitä on vaikea kuvailla muuten kuin liverryksenä. Kiurun havaitseminen merkitsee minulle aina hyvin varmaa kevään merkkiä ja lupausta tulevasta kesästä.

Laulujoutsenien ääntä on kuulunut päivän mittaan Sorvajärveltä päin mutta lintuja en ole nähnyt, joutsenia on tullut jo jonkin verran mutta isommat laumat antavat odotuttaa itseään. Päivän lintuna voin pitää sitä kiurua sekä kahta käpytikkaa jotka ovat selvästi pesiytyneet jonnekin lähimaastoon. Täytynee hakea se pesäkolo kunhan kevät tästä etenee.

Päivän lajimääräksi tuli sitten 17, ellen sitten kuule vielä illan hämyssä lehtopöllöä. Kuitenkin lajimäärä jäi alle kahdenkymmenen joka oli meikäpojan tavoite. Uskon että se rikkoontuu läjipäivinä jos vaan tulee laitettua lajit ylös.

Mustarastaita näin päivän aikana 2-4 kpl. Tiaisia, niin tali kuin sini, oli kymmenkunta pitäen omaa reviiritaisteluaan. Muista tinteistä, hömötiaisia kuulin aamun hetkinä äänteleviä sekä yhden laulavan kuusitiaisen.  Pyrstötiaisen ääntä kuulin kun olin mökin maastoissa, harmi että sieltä sitä ei hyväksytä tonttipinnaksi tälle vuodelle.Viherpeippoja  ja keltasirkkuja joitakin yksilöitä. Naakkoja oli kymmenkunta lintua, variksia kuului aamulla kauempaa ja harakoita näin kiikareilla yhden puun latvuksessa.. Käpytikasta on jo maininta aikaisemmin.

Pikkuvarpuset ovat kaikonneet jonnekin, vain yksi pari on pyörinyt pihan maastoissa  Spinareita on lennellyt aina pieniä määriä, paras parvi taisi olla 8 yksilöä jonka näin. Urpiaisen ääntä kuulin aamun hetkinä, itse lintuja en onnistunut löytämään sinitaivaalta.
Tässä nämä päivän linnut. Tässä samalla päivän mittaan tuli tehtyä yksi mönkijäkärryllinen puita joten ei päivä mennyt täysin "harakoille"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti