lauantai 15. elokuuta 2015

Kauden avaus Ketunkolossa 15.8.klo 5.30-9.20

Kari heitti hyvän haasteen lähteä mukaan syyskauden muutontarkkailuavaukseen lauantaina Ketunkivenkankaalle, meidän hyvään syyspaikkaan. Kutsuun tarttuivat siis Kari kutsujana, Antero ja Risto Heta-koiransa kanssa. Oli taas hienoa koota välineitä edellisenä iltana ja valmistella eväitä, kahvinkeitin napin painamista vaille valmiina ja eväät tehtynä kylmässä. Hetankin eväät oli katsottu valmiiksi. Kello tai puhelin soittamaan aamuneljältä, oli kieltämättä hieman vaikea nousta, ei oikein tahtonut ymmärtää mikä on tuo herättävä ääni. Mutta kyllä kaikki lähti käyntiin ja luulin laittavani riittävästi vaatetta päälle mutta kylmä totuus paljastui aamun kuluessa että Suomen kesä on kääntymässä kohti lumiaikaa. Onneksi siihen lumeen on vielä aikaa (?).  Matkaa kotoa sinne Ketunkivelle on n 18 km, ajoin kyllä varovasti sillä koskaan ei tiedä noista metsän eläimistä mistä ne hyppivät tielle, tällä kertaa näin vain pari jänistä jotka hyppivät tieltä pensaikkoon, onneksi en saanut mitään isompaa näköpiirini.

Syksyn staijaus on sitten avattu. Heti kun menin mäelle niin veljet sanoivat että oli hyvin hiljaista. Sain todeta saman itsekin kun varsinaista muuttoa ei näkynyt, joitakin metsäkirvisten ääniä ja lentoa jotka voitiin tulkita muuttaviksi. Pojat olivat heti aamutuimaan päässeet näkemään n 25 haarapääskyn parven, näitä pääskyjä sitten saimme aamun mittaan nähdä lentelevän, osa niistä oli varmasti jo muuttavia. Törmäpääskyillä on perinteisesti ollut monia kymmeniä pesäkoloja tällä hiekkakuopalla mutta nyt niitä arvioitiin olevan vain n kymmenkunta. Valitettava tosiasia on että niiden pesintärinteet ovat kadonneet aina vuosittain ja nyttemmin näitä pesintäpaikkoja ei juurikaan ole sillä tämän kuopan hiekanotto on loppumassa ja maisemointi on käynnissä. Jospa ne törmäpääskyt löytäisivät tältä tulevalta kuopalta vielä pehmeää paikkaa pesäkolon kaivamiseen! Tämä on harras toiveemme.

Sepelkyyhkyillä oli pientä parven muodostusta havaittavissa, nythän on juuri alkanut kyyhkyjen metsästysaika ja silloin tällöin kuuluneet laukaukset olivat siitä merkkinä. Parhaassa parvessa arviotiin olleen n 50 lintua ja pienempiä 15-20 linun parvia oli jo useampia. Kyyhkyillä ei ollut varmaankaan kyseessä mikään parvilentely vaan pakolentelyä oman turvallisuuden vuoksi.

Käpytikoilla on menossa vaellus, pääsimme todistamaan asiaa kun näimme aamun aikana yht 12 vaeltavaa käpäriä, kaikilla suuntana NW tai W. Kaikki meidän näkemämme linnut oliva yksin lentämässä. Hieman pohjoisempana Oulun korkeudella on todettu hieman isompia määriä, eräänkin päivän saldona oli ollut liki tuhannen vaeltavaa käpytikkaa. Mikä saa nämä linnut lähtemään vaellukselle, onko tiedossa huono käpyvuosi? Ovatko kannat kasvaneet niin paljon että nyt on hyvä lähteä hakemaan uutta aluetta? Vastaus kysymykseen saataneet kuluvan syksyn aikana.

Petopuolella näimme ainain yhden muuttavan varpushaukan ja toisen paikalliseksi luonnehdittavan varpparin. Tuulihaukkoja näimme kaksi, kyseessä saattoi olla samakin lintu. Tämä tuha pyöri lähellä peltojen päällä. Muita haukkahavaintoja ei tehty, vaikka niitä hiemen jo odoteltiinkin.
Töyhtöhyyppä

Kahlaajista saimme näköhavainnon vain töyhtöhyypistä joita löytyi pellolta paikallisena, Lukumäärä jäi pellon kaukaisuuden vuoksi vain noin arvioksi, kahdella paikkaa oli yhteensä 45 lintua (15+30). Yllättävin havainto oli hiekkakuopan pohjalla olleessa lammikossa uineet 5 tavia. Mistä nekin sinne ilmestyivät? Varmasti ne eivät sinne tämän aamustaijin aikana lentäneet, olivatko linnut lentäneet sinne jo pimeän aikaan, vaikea sanoa mutta hauska havainto. Siinä muisteltiin että olimmeko aikaisemmin havainneet tavia Ketunkiveltä, Kari lupasi tarkistaa asian kunhan ehtii kotitietokoneen äärelle. Harmaahaikarakin pääsi listoille vaikka olikin erehdyttävästi kurjen oloinen löytyessään taivaalta.

Harmaahaikara Partasen Harrin kuvaamana Parikkalasta
Päivän yhteenvetona saatoimme todeta että orastavaa syysmuuton alkua oli havaittavissa, metsäkirvisillä, keltaväiskeillä ja hysyillä (hyönteisyöjillä) joten seuraavan parin viikoon aikana nousevat muuttajamäärät jo toisiin lukemiin. Näimme tänään 28 lajia

Päivän polttavia puheenaiheita olivat syksyn marjastukset, niin kotona puskissa kuin metsissä. Päivän politiikkaa puimme jonkin verran, lähinnä kävimme ulkopolitiikan puolella todeten velivenäläisen arvaamattomuuden ja sitten tietenkin maahanmuuttajien asiat jotka totesimme olevan heidän kannaltaan hyvällä mallilla. Tässähän tätä asiaa jo riittikin sitten kun vielä muistettiin tänään estyneitä veljiämme niin päivän saldoksi tuli hyvin positiivinen fiilis. Aina kannatta herätä ja lähteä linturetkelle, senhän jo todistaa Heta joka nukkuu tuossa pöydän alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti