sunnuntai 2. elokuuta 2015

24 h kisa 31.7., Hailuoto voitti

Heinäkuun lopuksi oli kiva järjestää pienimuotoinen tonttikisa, näin tuumattiin Hanskin kanssa kun soiteltiin. Mukaan haastettiin muut tipuveljet, mutta eivät ne kaikki päässeet osallistumaan. Kolme "urhoollista" pihaa lähti mukaan, Nokialta Helgen tontti, Hailuodon tontti Hanskin voimin ja allekirjoittanut. Kisa sovittiin 24 h kisaksi, joten ainakin meikäläisellä oli ajatuksena saada jotain yön äänistä perjantain ensimmäisinä tuntina ja vastaavasti iltayöstä kisan loppumetreillä mutta toisin kävi, luonto oli toista mieltä.

Lavajärvi nukkui autuaasti kisan alkamishetkenä joten ensimmäiset merkinnät tulivat vasta klo 7 jälkeen, Nokialta kuulin että siellä oli oltu hereillä jo 6:sta alkaen mutta kuten totesin niin luonto ei suosinut alan harrastajia. Kaikenkattava sumu peitti tienoot ja linnut olivat hyvin hiljaa. Kai nekin luulivat että nyt ei kannata paljon laulaa, sadesäällä (vaikka ei satanutkaan). Ilman kosteusprosentti oli niin kova että kaikkialla oli kuin olisi satanut.

Nokian lajeista oli räksä ensimmäinen, Lavajärveltä peippo voitti kultamitalin. Hailuodon lajien tulojärjestystä en tiedä. Teen loppuun lajilistan josta selviää kaikkien saamat lajit, ja tietenkin ne ässälajit.

Ainakin Lavajärvellä mahtui päivän touhuihin myös muuta kuin lintuja. Aamupäivän ratoksi hakkasin puita pieniksi parin tunnin ajan, saldona n 2 kuutiota puita! Siinä työn lomassa oli hyvä antaa kirveelle pieni lepohetki ja kuunnella äänimaailmaa ja katsella taivaalle. Löysinkin näillä lepohetkillä joitakin lajeja, esim hiirihaukan jota ajoivat lokit takaa, siitä tulikin kaksi lajia, hiha ja kalalokki.

Myös Nokian miehellä oli päivän ohjelmassa myös normaaleja kuvioita, kauppareissua jne... Eihän tätä kisaa saisi ottaa ihan täysillä vaikka vakavasti se otetaankin! Lavajärvellä iski päivällä melkein neljän tunnin koripallotauko joten keskipäivän laululinnut jäivät kuulematta. Pääsin jatkamaan neljän jälkeen "aktiivikeräilyä" mutta lajilista ei paljon karttunut. Luontoäiti oli hoitanut tälle heinäkisalle hieman hankalan sään, etenkin aika viileän ja pilvisen sään, ei paljon tarvinnut hikoilla auringossa. Sitten vielä osui sopivan tuulinen sää jotta ne harvat äänet joita voisi kuulla jäivät tuulen suhinan alle. Summa summarum; kisa kannattaa aina! Tämä on oikein oiva tapa viettää kotipuuhastelun päivää samalla kun on harrastuksen ytimessä.
tervapääsky

Kisan siis voitti Hailuodon tontti 40:llä lajilla, "hopean" sai Lavajärvi 22 lajilla ja pronssisen mitalin nappasi Nokia (13).  Alla on lueteltu Hailuodon lajit ja niissä on perässä L tai N jos laji on havaittu näissä paikoissa.

punarinta (N)              käpytikka (N,L)                  kurki (L)                      merihanhi
talitiainen (N,L)          mustarastas (L)                   räkättirastas (N,L)       punakylkirastas (N)
varis (N,L)                  sepelkyyhky (L)                 harakka (N,L)              hippiäinen
peippo (N,L)               sinitiainen (N,L)                liro                                haarapääsky (L)
pajulintu                      tervapääsky (L)                 taivaanvuohi                 punatulkku
urpiainen                     viherpeippo (N,L)             käpylintulaji                  räystäspääsky
vihervarpunen (L)       västäräkki                         kivitasku                        pensastasku
törmäpääsky                korppi (L)                         hömötiainen                   varpunen
puukiipijä                    harmaasieppo                    ruskosuohaukka             kalalokki (L)
metsäviklo                   metsäkirvinen                   leppälintu                       merilokki

Lavajärven ässät: keltasirkku, laulurastas, hiirihaukka, naurulokki, kalatiira, harmaalokki
Nokian ässät: kirjosieppo, pikkuvarpunen

Hauska tapa päättää heinäkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti