lauantai 3. lokakuuta 2015

Ketunkiven muuttoa 3.10.2015

On taas aika kirjoittaa syysmuuton tarkkailusta. Olimme tutulla porukalla kerunkiven kankaalla tai oikeastaan ketunkiven soramontun reunalla kiikarit suunnattuna pohjoiseen, olihan nyt syysmuuton aikaa. Meitä oli tutut kaverit (Hanskia lukuunottamatta) koolla, Kari, Helge, Antsu, allekirjoittanut koiransa kanssa aamuauringon noustua, olihan päivästä luvassa upea. Ehkäpä päivä olikin liian upea, ei oikein mitään isompaa ryntäystä tullut, lähinnä hanhia odotettiin mutta odottamista riittää vielä.

Aamu alkoi sepelhanhien muutolla, 20 lentävää tummahipiäistä hanhea meni kohti etelää. Joitakin sorsaparvia nähtiin päivän mittaan mutta ei mitään isompaa. Sepelkyyhkyjä muutti 207, kuudessatoista parvessa, päivän aikana kun niitä parvia näkyi niin aika isoja pallomaisia parvia saatiin katsella.

Päivästä tuli petopäivä, kun haukkoja muutti kaiken kaikkiaan yksitoista. Ne jakautuivat seuraavasti; kanahaukka 2 p, varpushaukka 5 (3 m + 2 p), hiirihaukka 2 (1 m+ 1 p), ampuhaukka 1 m SW ja pahnan pohjimmaisena yksi pere eli muuttohaukka jota saatiin katsella pieni tovi. Tämä yksilö muutti SE.

Pere kuvattuna jossain muualla
Peippolintuja kirjattiin liki 300 m. Näihin lintuihin kuuluvat kaikki peipot ja järripeipot sekä niitä muistuttavat pikkulinnut. Rastailla oli myös selkeästi muuttoa mutta niitä emme kirjanneet. Yksi muuttava västäräkki nähtiin, siinä yhteydessä oli hyvä muistella Siikasaaressa nähtyjä västäräkkilaumoja.

Tämän syksyn erikoisuus eli palokärki jatkoi vielä menoaan, nyt nähtiin kolme yksilöä matkalla tuttuun suuntaan (ENE) . Samoin tänä syksynä on närhillä pientä vaellusta, tästä näimme todisteena yhteensä 7 yksilöä, 2 parvea joissa toisessa oli kolme ja toisessa 4 lintua. Muistan tämän närhiparven jota katsellessa tuli selkeästi tunne että nämä eivät voi olla muita kuin närhiä, niitähän ne sitten olivatkin ja matkasivat SW. Olisi hauska saada tietää onko punatulkuilla joku vaellus, ainakin me ollaan havaittu tämän suuntaista liikehdintää, tänäänkin summasimme yhteensä 19 punatulkkua, 5 parvessa.

Oli taas hauska istahtaa tuttujen kavereiden kanssa tarkkailemaan syysmuuttoa. Heta koirakin oli nyt
mukana riemu rinnoin. Koira lähti kotoa mukaan heti kun avasi auton oven, siihen jalkatilaan se hyppäsi ja kuinka ollakaan hetken matkaa kun oli ajettu niin koiruus hyppäsi etupenkille eikä suostunut siitä väistyä ennen kuin perillä. Heta istui koko matkan aivan tyynesti etupenkillä muta iltapäivällä kotiin palatessa ei koiraa enää saanut etupenkille vaan auton jalkatilassa se matkusti aivan kuin koiran kuuluukin.  Yllättävän väsynyt se kyllä oli.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti