sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Tornien taisto 7.5.2016

Autoin Ylöjärveläisiä muodostamaan joukkueen perinteiseen Tornien taistoon, meillä oli Miika Jämsän ja Tuomisen Juhan kanssa tarkoitus mennä Ylöjärven Hirvijärven torniin mutta torni vietiin meiltä nenän edestä. Jouduimme hakeutumaan toiseen torniin ja päädyimme Hämeenkyrön Sarkkilanjärven isompaan torniin. Saimme vielä yhden lisävahvistuksen kun Palomäen Timo päätti myös tulla tornille viettämään aurinkoista päivää. Joukkueemme nimi oli "Vääntämättömät".
Kisa alkoi aamulla klo 05 ja kesti iltapäivän alkuun klo 13. Vieraita kävi tornissamme viitisen kappaletta. Lajit alkoivat kertyä hyvään tahtiin, olihan torni meille uusi kokemus eikä meillä ollut selvillä mitä lajeja voisimme päivältä odottaa.

Kiurun laulu ja kuovien huuto olivat runsaimmat äänet päivän aikana. lintuja en nyt lähde kaikkia luettelemaan vaan kerron joistakin hetkistä jotka jäivät mieleeni. Fasaanin kiekaisu oli aika yllättävä mutta sittenkin aika odotettu, olihan näitä "juhlallisia rääkyjiä" ollut talviaikaankin tornin läheisyydessä. Pikkuvarpunen oli yksi päivän yleisimmistä tsirkuttajista mutta mistä saisimme varpusen, tiesimme tavallisiakin varpusia olevan tässä lähellä. Asia ratkesi hyvin yksinkertaisesti, Miika jalkautui ja kävi katsomassa läheisen talon puista ja siellä olikin näitä varpusia, sitten vaan katsoimme putkilla tietyssä paikassa olevia lintuja ja näin tämä laji tuli listoillemme. Lintulajin tulee tunnistaa vähintään kaksi joukkueen jäsentä.

Kalasääskiä näimme päivän aikana neljä eri yksilöä, Sarkkilanjärvi on hyvin matala eikä siellä ole paljon kaloja mutta kalasääsket lensivät pesiltänsä saalistamaan hieman isommille järville Sarkkilan kautta ja näin saimme tämän kovan saalistajan tai ehkä on parempi sanoa että kalastajan listallemme. Parhaana hetkenä oli kolme kalasääskeä yhtäaikaa näkyvillä. Myös hienosti runsastunut tuulihaukka näkyi pesäpöntöllänsä. Hiirihaukkoja näkyi myös aika hyvin, parhaimmillaan taisi olla 4-5 haukkaa ilmoilla.  Varpushaukkoja näkyi myös parikin kappaletta. Päivän aikana emme nähneet ainuttakaan suohaukkaa joita hieman odottelimme.

Sarkkilan järvellä ei oikein kuulu metsän lajeja ja ellei niitä pääse katsomaan kaukoputkilla tai kiikareilla niin niiden havaitseminen on hankalaa. Tikkalintuja emme oikein osanneet odottaa mutta saimme kaksi lajia, toinen oli hieman yllättävä harmaapäätikka joka huuteli aluksi hieman kauempaa, lensi hieman lähemmäksi ja taas loittosi meistä. Toisen lajin löysin katsoessani kaukoputkella, vaikeus oli vain opastaa joku toinenkin katsomaan lajia mutta onnistuihan sekin, nämä tikat olivatkin vain yhden kerran havaittavissa joten hyvä ja tärkeä lisä lajilistoille. Samoin oli myös kivitaskun kanssa kun näin putkella yuhden talon läheisyydessä puun latvassa olevan veijarin ja sen onnistuivat myös muut näkemään.

Kahlaajia näimme oikein mukavasti, töyhtöhyyppä, kuovi, metsäviklo ja taivaanvuohi soidintavana. Sitten oli muuttavia kahlaajia, kapustarintoja laskimme yhdellä pellolla 28 lepäilevää lintua, yhden valkoviklon, useita suokukkoja ja liroja. Monilla kahlaajalajeilla oli vielä muutto täydessä vauhdissa ja Sarkkilanjärven ympäröivät pellot ovat keväisin yksi varmimmista paikoista nähdä monipuolisesti kahlaajia.

Pikkulinnuista metsästimme myös metsäkirvistä jonkun aikaa ja putkella se myös nähtiin. Onneksemme lensi myös keltavästäräkki äännellen ohitsemme ja samoin myös pari kappaletta vihervarpusia. Tiaista jäimme vain kahden, tali- ja sinitiaisen varaan. Kevään pääskysmuutto oli vasta nyt pääsemässä vauhtiin, näimme vain kahta eri lajia, haarapääskyjä sekä törmäpääskyjä. Räystäspääskyä emme onnistuneet löytämään sinitaivaalta eikä myöskään järven hyönteisiä jahtaamasta. Suomen yleisimpiinlintuihin kuuluvia pajulintuja kyllä kuului ja yhden kerran hernekertun ääni mutta muita hyönteissyöjiä ei vielä ollut äänessä. Värikäs tikli ilmottautui mukaan kahden yksilön voimin.

Västäräkki löytyi lajilistalle
Vesilintujen kanssa tämä järvi on oikein hyvä. Nyt vaan oli kevät jo edennyt niin että paljon ei hanhia ja sorsia enää ollut järvellä. Hanhia näimme onneksemme yhden metsähanhiparven (11 yks) ja kolme valkoposkihanhea matkalla pohjoiseen. Vielä edellisinä viikkoin oli Sarkkilassa ollut tundrahanhia lepäilemässä ja joitakin sorsalintuja ollut järven lampareitten kätköissä. Meistä vain yhden onnistui nähdä lapasorsan, naaraslinnun mutta koska sitä ei havainnut kukaan muu niin lajia ei voinut hyväksyä listoille. Yksinäinen tukkasotka uiskenteli järvellä. Kahdeksan isokoskelon parvi liikkui Sarkkilanjärven hetteiköissä. Vaikka Hämeenkyrön järveillä on hyvä kanta gavia-lintuja niin emme nähneet ainuttakaan kuikkaa tai kaakkuria, ei edes kalastamaan matkalle olevia yksilöitä.



Saimme kasaan Hämeenkyrön torneista eniten, 64 lajia. Tällä määrällä sijoituimme koko Pirkanmaan torneista kuudennelle sijalle. Kirkkojärven tornin kanssa meillä oli tosi "raju ja verinen" kamppailu, siitä taistosta selviydyimme niukasti parempina koska heidän lajilistalle kertyi päivän aikana 59 lajia. Tällainen pieni kilpailu toisten tornien kanssa piristää kummasti ja auttaa jaksamaan kun päivän aikana rasittuneet silmät eivät tarkenna kunnolla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti