sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suomi sata vuotta, pihasta sata lajia

Suomen juhlavuoden kunniaksi ovat lintumiehet Tringasta julistaneet "kisan" 100 lajia pihasta!
Asia tuntuu niin hienolta että päätin osallistua, meitä on siinä kilpailussa mukana yli 90 lintuihmistä, koska lintuja harrastaa myös naispuolisia bongareita. Tähän kisaan voi tulla mukaan myöhemminkin joten osallistujamäärä kasvanee vielä huomattavasti. Tämä ei siis ole kilpailu mutta ihmismielen tuntien tipuja tullaan seuraamaan tarkasti. Sain tästä kertovan sähköpostin Oululaiselta pitkän linjan ex-Hämeenkyröläiseltä Pessan Jormalta. Kiitos "Jopelle" tästä mielenkiintoisesta viestistä, olen sitä jo jatkanut eteenpäin.

Kisa-alueena on siis kotipiha, -tontti ja siihen luetaan vielä 400 metriä jokaiseen ilmansuuntaan eli kotipihan käsite on hieman laajempi kuin meikäläiset ovat tottuneet. Tämähän tarkoittaa sitä että meikäläisen alueeseen kuuluu esim Laurilan pellot etelän suunnasta, länteen päin pidän rajana Kierumanperän tietä, pohjoisessa ei ole selvää rajakohtaa mutta olen ajatellut yhtä polkua joka menee hyvin muodostaen selkeän rajan. Itään päin on entinen Lavajärven kauppa juuri 400 metrin päässä eli sekin suunta on hoidossa. Tämä "uusi alue" on aika mielenkiintoinen ja se tullee tarjoamaan paljon uusia kävelyreittejä ja samalla hyviä bongauspaikkoja.

Mustarastaita ei ole tänä talvena 
Kisa-aika on koko vuosi. Aloitin jo heti tänään käymällä katsastamassa tuon pohjoisen puolen rajoja. Sain samalla ainakin yhden lajin jota en ole tässä talvikaudella vielä kotona nähnyt, eli hömötiaisen. Hippiäistä en nyt onnistunut löytämään, ehtiihän sen vielä hakea. Hippiäisen kyllä sain marraskisassa tontiltani mutta kovassa se oli.

Tämä "kisa" sopii meikäläiselle kuin naula seinään. Tarvitsen aina jonkun syyn liikkumiseeni ja tässä on oiva syy käydä kävelemässä. Kevään koittaessa on hyvä syy lähteä soutuveneelläkin ja tietenkin myös polkupyörä tulee hyvään käyttöön. Mahdollisuuksia on paljon!

Tähän päivään mennäkseni pääsi talvi yllättämään taasen. Aamupäivällä satoi pienen lumikerroksen ja heti maisema muuttui paljon hienommaksi. Nyt on vielä sitten luvassa kova pakkasen nousu joten se talvi tekee jälleen tepposensa. Eihän se nyt haittaa vaan piristää kummasti. Ruokintapaikka tulee taas arvoonsa, näin omalla ruokinnalla fasaanin jäljet joten sekin yrittää selvitä tästä kaudesta! Nyt on koossa 15 täppää kun laitoin päivän havikset kirjoihin. Tästä on hyvä jatkaa kohti sitä sadan linnun maagista rajaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti