keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Fasaani ei pettänyt

Teimme Lavajärven laskennan keskiviikkona, sää oli mitä parhain. Pakkasta pari astetta eikä tuullut, aurinko paistoi sen mitä paistoi täysin kirkkaalta taivaalta. Ei voisi olla upeampaa keliä missä tarpoa.
Lintuja näimme vähänlaisesti mutta pääsimme normaaliin talvilintulaskennan lajimäärään kun lajisto lopulta lopuksi ynnättiin, niitä kertyi kaikkiaan parisenkymmentä.

Valtalajiksi tuli yllättäen kaikille tuttu varislintu, mustapuhuva naakka, niitä nähtiin neljä eri "parvea" ja saimme yhteismääräksi 48 lintua. kolmenkymmenen kerhoon pääsevät tiaiset, tali ja sini. Muista ei sitten kannata puhuakaan. Sen verran voisi kyllä mainita että Laurilan aukealta löytyi yksinäinen isolepinkäinen. Iso lanttu on hyvä talvilaji jonka toivoisi näkevänsä vielä omalla pihamaallaan. Pyrstotinttejä merkittiin yksi lintu vaikka hyvin tiedetään että tintit liikkuvat parvissa, havaitsimme äänestä tämän linnun järven toisella puolen. Parvea emme saaneet näkyviin vaikka tovin sitä haettiin.

Vaseti Timo Palomäen kuvaamana
Kävelylenkki oli pitkä, matka sujui kaikin puolin hyvin aina puoleen väliin asti mutta sitten iski minulle stoppi. Kun ei jalka nouse niin se ei nouse. Täytyi jättää lenkki kesken. Vaikka kesken jättö ei ollut mikään sielun syviä tuntoja miellyttävä kokemus niin se vain täytyy hyväksyä. ne kävelevät jotka pystyvät! Mitenkä on sitten tulevien muiden laskentojen kanssa? Ehkä täytyy ottaa järki käteen ja myöntää vajavaisuutensa. Miksi lähteä kävelyreissuun jos on vaarana jälleen keskeyttäminen! On paljon fiksumpaa tunnustaa että ei pysty ja pysyä poissa. Kyllähän noita reissuja on jo tullut käveltyä riittämiin, nyt on aika toisenlaisten pyrintöjen.

Meitä oli tänään mukana kolme lintumiestä, Antero Ylöjärveltä,  Kari Komista ja sitten meikämanne. Matka eteni tällä porukalla hyvin sujuvasti, siinä käytiin kaikkien tapahtuneet läpi ja puitiin yhteistuumin vallitsevat tilanteet niin kunnalliselämässä ja valtiollisellakin tasolla. Se on aika mielenkiintoista puhua ja havaita muidenkin miettivän samoja asioita. Eniten kuitenkin ajatuksia vaihdettiin lintumaailmasta, onhan kaikilla kokemusta enemmän ja vähemmän tipujen tilanteista. Niistä keskusteluita saisi kunnon romaanin aikaiseksi.

Lavajärven laskenta on kierretty vasta parisen vuotta joten sen kokonaiskertymä lintulajeista on vielä aika pieni mutta kyllä se määrä siitä karttuu, tänään saimme jälleen yhden uuden lajin kun kotoiselta ruokinnalta tavoitettiin fasaani joka oli syömässä kauransiemeniä. Se oli aika yllättävä havainto mutta se otettiin hyvillään vastaan. Nyt on sitten aika suunnata kohti vuodenvaihdetta ja uusia haasteita. Jos vaikka saisi tuohon Pilyn talvipihakisaan vielä puuttuvat "helpot" lajit tai sitten miksi ei vähän vaikeampiakin kuten valkoselkätikka ja varpuspöllö, siinä olisi oivat tavoitteet. Lisätään vielä yksi helpompi tavoite, pyrstötiainen niin siinä olis jo kolme kovaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti