maanantai 26. joulukuuta 2016

Joulun jälkeista aikaa

Nyt on saatu tämän vuotinen joulu juhlittua ja hyvin meni, toivottavasti sinullakin! Nyt pakkaa vähän mmietityttämään tämän vuotiset lintulaskennat. Ne ovat seuraavana vuorossa, Lavajärven laskenta käydään keskiviikkona, ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan se on ihan ok päivä, pääasia on että ei sada mitään eikä tuule hirveästi. Matkaa tulee olemaan 12 km järvi kiertäen, periaatteella valoisan valloitettua aina siihen asti kun taas on hämärän hetki koittanut. Tänä vuonna ei mennä kelkalla eikä suksilla, ainoastaan polkupyörä voisi olla paras apuvälinen. Apostolin kyydillä olisi tarkoitus Karin (Isokivijärvi) kanssa tarpoa reissu läpi. En ole vielä saanut muita innostettua mutta onhan tässä vielä pari päivää aikaa.

Normaalisti talvilintulaskennassa havaitaan n 20 lajia. Tämä reitti on perustettu vasta joitakin vuosia sitten joten lapsen kengissä tässä vielä mennään. Lavajärvi on kauttaaltaan jäässä, ehkä Lavajoen koskikara paikka on sulaa, siellä on niin paljon virtausta. Siellähän voisi olla vaikka mitä, vaikka sorsia, joutsenia. Aina voi toivoa ja ennakoida. Jos saisimme vaikkapa 24 lajia olisi reissu tosi hyvä ja innostava.

Hieman minua hirvittää matkan rasitukset näin kotioloissa viettäneen kannalta. Muistan kuinka sain karvaasti todeta että ei meikämannesta ollut koko reissun kävelijäksi tässä pari vuotta sitten. Hieman se korpesi mutta kyllä sen kesti, kaverit jatkoivat tästä puolimatkan krouvista loppuun asti. Podin jalkakramppia vai mikä se nyt olikaan. Kumminkin se esti minua jatkamasta. Täytyy vaan tunnustaa että on tullut "vanhaksi".

Sitten olisi vielä Takamaan lenkki Ylöjärvellä, samoin 12 km ja Nokian Naulonvuoren kierros (10 km). Joten tiedossa on hyviä kinkun sulatuslenkkejä ja paljon raitista ilmaa, toki paljon mukavaa tarinointia ja kauniin luonnon ihmettelyä. Kaikilla lenkeillä on yhteistä monipuolisen maaston läpi kulkeminen, toisissa kävellään teitä pitkin ja toisissa maastona on suomalainen metsä. Joen vartta löytyy myös jokaisessa laskennassa. Tämä tuo yhden lajin mahdollisuuden, koskikara on nähty kahdessa laskennassa, Naulonvuori on ainoa mistä tämä hauska lintu puuttuu lajilistasta. Naulonvuori on vanhaa metsää ja maaseutumaisemaa joka kylläkin on muuttumassa asutuksen laajentumisen vuoksi. Kaikki täytyy kestää vaikka se kipeää tekeekin!

Nyt vain reppua pakkaamaan ja laskentavälineet mukaan. Se on hienoa ja hauskaa hommaa. Suosittelen tätä kaikille luonnossa liikkumisesta kiiinnostuneille. Kohensin kotiruokintaa valmiiksi koska me tulemme tännekin käymään. Olisi ihan mukava saada vaikka fasaani lajiksi!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti