perjantai 16. joulukuuta 2016

Pyrstötiaisia, onko heitä?

Pitkin Pirkanmaata tulee tietoa havaituista pyrstötinteistä, myös Lavajärveltä on havaintoja mutta hyvin pitkä aika sitten. Nyt niitä ei näe eikä kuule. Kävin tänäänkin kävelemässä pitkin tontin rajoja, hieman sen ulkopuolellakin eikä ainuttakan pihahdusta. No, täytyy vaan odotella, kyllä se tuttu sirinä tulee kohta ilmoille ja pitkähäntäiset tiaisetkin näkyvät.

Ei sen puoleen ole hömötinttiäkään näkynyt, eikä puukiipijää. Ovatko pienet metsien linnut lähteneet muuttomatkalle vai onko tullut jo vuodet täyteen ja linnut ovat siirtyneet paremmille laulumaille. Uskon että tässä rantametsiköstä löytyy puukiipijälle sopivaa ravintoa ilman ruokintaani. On sen verran vanhahkoja kuusipuita ja mäntyjä. Hieno haapametsikkökin löytyy. Siellä kelpaa tikkojen nakutella ja hakea toukkia, miksi ei sitten vaikka pesäkoloa!

Kävelin Lavajärven jäällä. Hieno jää, pieni joidenkin senttien lumikerros peittona houkuttelee kyllä hakemaan luistimet naftaliinista ja laittamaan jalkaan. Ei hullumpi ajatus, kunhan muistaa ne hieman heikommat kohdat, vaikka kyllä niissäkin on jo kantava jääpeite. Kävelyretkellä (n 1 km) kuulin urpiaisen ja punatulkun ääniä, itse lintuja en nähnyt. Pihalla on erittäin hieno ulkoilusää, parin asteen pakkanen on mitä parasta keliä viettää aikaa ja nauttia Suomen puhtaasta luonnosta. Tiedä vaikka hakisin huomenna sukset ja menisin hiihtämään Lavajärven päästä päähän, matkaa tulisi vain vajaa kymmenen kilometriä. Kyllä meillä on paljon vaihtoehtoja!

Sain tänään Partasen Harrilta hienoja talvikuvia jotka sopinevat hyvin tämän päiväiseen luritukseeni. Harri sai kuvan koskikarasta ja saukosta, lisäksi vanhastaan minulla oli yksi Harrin ottama pyrstötinttikuva. Meillähän ajatus pelaa kuin ei mitään välimatkaa olisikaan!

Talvipäivä on nyt aika lyhyt. Alle kuusi tuntia kestää valoisa aika, kunnes tulee talvipäivän seisaus joka kääntää jälleen suunnan, se on aika lähellä. Kevään odotus on kovaa, ensin täytyy lusia tämä pimein aika ja kaikki sen mukanaan tuomat hämärän hetket. Takkatuli on hyvä lämmönlähde näin talvi-iltoina. Mielestäni takasta tuleva lämpö on hienoa, villasukat jalkaan jos paleltaa, höyryävä kuppi lämmintä juotavaa niin olo on aika rento.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti