keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Hiiri rikki

Otsikon tapahtuma ei ollut mikään elävä hiiri vaan tietokoneen hiiri joka rikkui ja pakotti joidenkin päivien taukoon tässä virtuaalimaailmassa. Kyllähän se on myönnettävä että pieniä erokipuja oli ilmoilla kun aina katsoi konetta kohti mennäkseen tutkimaan vaikka maailman tapahtumia iltapäivälehtien sivuilta tai sitten pankkiyhteys piti saada tai sitten katsoa tiiran sivuilta missä mennään.
Olen kyllä hyvin tyytyväinen tähän katkokseen, mitään maata mullistavaa ei päässyt tapahtumaan, kaikki asiat ehdittiin hoitaa näin myöhemminkin verkkoyhteyden palattua. Rupesin oikein miettimään tänään että jokaiselle ihmiselle tekisi hyvä olla erossa verkkomaailmasta joitakin päiviä, vaikka kuinka painotettaisiin sen kaikkivoipaisuutta. Olenhan ollut linturetkillä viikkojen ajan ilman nettiyhteyttä eikä se ole yhtään sattunut!
Ihmisten väliset sosiaaliset suhteet tulee hoitaa kasvokkain, face to face, eikä vain sähköpostien välityksellä, toki on sanottava ja myönnettävä että hanakasti tartun sähköpostiin ja meilaan asiani eteenpäin kun voisin vaikka soittaa tai mennä käymään. Täytyy oikein pahoitellen todeta tällainen epäkohta omassa elämässäni!
Osaisinpa ottaa opikseni asiasta.

Nyt itsesyytökset nurkkaan ja eteenpäin tässä upeassa kevät- (kesä-)ilmassa, vaikkakin on aika koleaa. On jopa niin kylmää että en mene pihalle hommiin vaan odotan parit päivät säiden lämpiämistä. Kodin uuden varaston ulkoseinien maalausurakkaa on vielä moneksikin päiväksi (-viikoksi ?) edessä joten turha hosua, kyllä sen ehtii.

Lintulaskenntoja on tehty, pistelaskenta Lavajärvi kiertäen 23.5. ja soutaen 24.5. Olin tällä souturetkellä vain soutajana, Pessan Jorma hoiti kaikki laskennalliset asiat. Siellä todettiin että aika vähälintuinen tämä Lavajärvi on, täällä ei ole havaittavissa mitään rehevöitymistä joka suosisi sorsalintuja. Jorma tiesi kertoa että Lavajärvi kuuluu kuitenkin top-viiden sakkiin pinta-alan suhteen Hämeenkyrön järvistä. Kuikkien kalastusareenana tämä järvi toimii, Jorma näki ainakin viisi kuikkaa, sinisorsa poikue ja pari muuta aikuista huomattiin. Telkkiä poikasineen oli myös rannoilla. Haapana-pari näkyi. Kahlaajia edusti ainakin neljä eri rantasipireviiriä, kuovien ääntelyä kuului läheisiltä pelloilta.
Petopuolelta Jorma näki nuolihaukan mutta muut pedot jäivät puuttumaan.

Pikkulinnuista tulee mieleen peukaloisen ääntely ja viitakerttusen laulun tapailu. Tässä vesilintulaskennassa ei lasketa kaikkia pikkulintuja eli tavallisemmat jäävät listojen ulkopuolelle. Palokärki kyllä merkittiin mukaan kun sellainen lensi aivan ylitsemme. Samoin hieman isompi kurki äänteli järven  itäpäässä.
Lokkintujen määrästä minulla ei ole tarkempaa tietoa, ehkä joskus saan ne tiedot Jormalta?

Oluentiputtaja eli tiltaltti
Pistelaskenta, jossa järvi kierretään teitä pitkin pysähdellen 300 metrin välein, stoppipaikassa kuunnellaan viisi minuttia ja kirjataan kaikki lajit ylös. Nekin listat olen jo täyttänyt ja lähettänyt eläintieteeliseen museoon jonne kaikki laskennat kootaan. Muistinvaraisesti tässä pelataan. Sirittäjiä löytyi ainakin pari eri yksilöä, Tiltaltteja oli ainakin parissa paikassa tiputtamassa oluttaan. satakieli luikautteli omia kauniita sointujaan parissa paikassa, pensaskerttuja (useita), hernekerttuja (2-3), lehtokerttuja (useita) ja mustapääkerttu (vain yksi) olivat näitä kesän tuojia. Pensassirkkalintu lauloi järven länsipään rannoilla, se oli hieno löytö. Punavarpusia löytyi parista paikasta (?)
Palokärjeltä kuului aluksi rummutusta ja sitten tämä isoin tikkalintumme myös näyttäytyi. Samoin tikkalintuihin kuuluva käenpiika kuului Komin päässä järveä.

En nyt muista mitään muuta erikoista, tavalliset rastaat, tiaiset, pikkuvarpuset, peipot jne.. kuluivat kaikki laskennan lajeihin.
Yritän ensi kerralla jättää itselleni hieman enemmän faktaa laskentareissuista. Mutta se tunnelma aamuvarhaisella on upea. Ei kuulu mitään ylimääräisiä ääniä, kellon tullessa kuusi alkaa autoliikenne selvästi vilkastua

Pajulintu kuuluu lähes jokapuolelta

Hippiäinen on hieno laulaja
ja samoin käy äänimaailman, se muuttuu totaalisesti. Jokaisen ihmisen tulisi ainakin kerran elämässään kokea ne aamuauringon ensimmäiset säteet, auringon lämmittävä vaikutus joka tuntuu aamukylmyyden kaikottua. Myös hiljaisuus, joka vallitsee aamun hetkinä, on upea elämys! Suosittelen heräämistä ainakin yhtenä kesäaamuna hyvin varhain!      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti