lauantai 31. toukokuuta 2014

Hernekerttu ja satakieli kilpalaulannassa

Tänään la 31.5. on ruohonleikkuupäivä, nurmikko oli päässyt aika viidakoksi. Västäräkki tuli aivan ruohonleikkurin viereen, aivan kuin tulisi katsomaan mikä täällä metelöi, hänen valtakunnassaan. Ei siinä lähellä ollut mitään pesäpaikaksi sopivaa joten eväiden metsästämisreissulla riukupyrstö oli, paljastuihan koneen jäljiltä matalaa kasvustoa ja matoja (?) kenties evääksi.
Kun välillä täyty pitää taukoa leikkuussa niin aamu ensimmäisinä tunteina kuuntelin kuinka satakieli ja hernekerttu lauloivat kilpaa. Satakieli on palannut tuohon puron notkoon ja toivottavasti pesii jossain siellä, itse pesää en tohdi hakea. Pääasia on satakielen kauniit laulunluritukset iltamyöhällä ja aamuvarhaisella, ne on hienoa kuultavaa. Samoin hernekertun kova laulu "tell-tell-tell" tai mitenkä sitä kuvaisikaan. Pihan puissa on myös ollut pensaskerttu mutta kaippa se jatkanut muuttoaan.
Kehrääjä netistä otettuna
Lavajärven länsipäässä asuva Leskisen Matti oli kuullut kotiinsa (?) kehrääjän surisevaa laulua. Se olisi hienoa kuulla mutta matkaa on liiaksi, järvi on n 5 km pitkä, ja kehrääjän reviiri on varmaankin jossain Lintuharjun maisemissa joten liian paljon on etäisyyttä kuullakseen surinaa. Kaikkiaan matkaa tulisi n 7 kilometriä. Mutta täytyy olla korva tarkkana jos se kehruukone sattuisi lentelmään "Laurilan" aukean takana olevalle hakatulle metsäaukealle. Sieltä sen äänen voisi hyvällä tuurilla ja tuulella kuulla.
Katselen kun räkättirastaat ovat heti hakemnassa matoja nuorikoilleen, parhaimmillaan niitä on ollut puolen kymmentä aikuista räksää tonkimassa vasta-ajettua nurmikkoa. Hyvä on kun lintumaailma löytää evästä pihamaalta. Kirjosieppo hakee myös hyönteisiä eli jossain pihamaan pöntöissä on siepon pesintä käynnissä. Hyvä kun on sitten rengastajalle "materiaalia" käsiteltäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti