tiistai 3. kesäkuuta 2014

Linnuille kihlat

Soitin jo aikaisemmmin keväällä Kim Kuntzelle, koska hän halusi rengastuspaikkaa yhdessä Meri Öhmanin kanssa. Merillä oli tuore lupa pikkulintujen rengastukseen ja kokeneempana konkarina Kim oli opastamassa Meriä. Tarjosin kotitantereeltani paikkaa, olihan tontilla pönttöjä arviolta 30-35.
Kim soitti tiistaina 3.5. että sopiko tulla rengastamaan, sopihan se oikein hyvin. Lähdettiin tarkastamaan pönttöjä ja parin "ohilaukauksen" jälkeen löytyi jo rengastajille puuhaa.
Kim Kuntze ja sinitiainen
Muistaakseni pöntössä oli sinitiainen hautomassa, sen saattoi nostaa munien tai poikasten päältä rengastajan varmoin sormin eikä lintu ollut moksiskaan, mitä nyt hieman varoitteli. Nopeasti rengastus kävi, Meri sai hyvää harjoitusta vaativalle uralle

Meri pulttaa tallaria 
Näin homma eteni pönttö pöntöltä, ainoa "moka" tuli siinä että parivaljakolla ei ollut sopivaa rengasta kirjosiepolle mukana vaan he joutuvat tulemaan viikon päästä uudemman kerran. Hätiäkö tässä kuivassa kaivossa niin kuin sanonta menee, olenhan täälllä paikalla mitä nyt kauppareissulla joskus.
Päivän saldoksi Kim ja Meri saivat 5 rengastusta, 3 talitiaista ja 2 sinitiaista, molemmat pesäpöntöstä. Kirjosiepolla oli yhteensä 7:ssä pöntössä pesintä, joten viikon kuluttua lyödään kihlat aika monille. Myös poikaset saavat kasvaa ja samalla vahvistua, vielä ne olivat turhan pieniä.

Tontilla on neljä kottaraisille sopivaa pönttöä, mutta ei ainakaan tänä vuonna tarttunut haaviin yhtään kottaraista, tontilla on kyllä näkynyt kottaraisia mutta ne ovat jostain lähialueelta tulleet ruokailemaan. Oma tavoitteeni on saada kottarainen pesimään tälle tontille! Nyt niissä pöntöissä oli vain tyhjää ja yksi kirjosiepon pesä.

Tässä samalla sain hyvää tietoutta pöntöissäni pesivistä linnuista, onhan Birdlifellä tulevana viikonloppuna kaikelle kansalle suunnattu "pönttöbongaus" jossa kerätään tietoa pihojen pöntöissä olevista siivekkäistä ja pesintöjen onnistumisesta. Nyt on helppo osallistua kun on varmaa tietoa omasta pihasta.


Rengas jalassa ja elämä edessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti