maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kisa kannattaa aina!

Tunnin kisa Sasin piha (tontti) kontra Lavajärven piha (tontti) päättyi veljellisesti tasatulokseen 27 - 27 lajia kun Hakalan Kari "haastoi" meikäläisen tunnin kisaan 16.6. Sää oli mitä parhain, puolipilvistä ja tyyntä eli linnut saattoi kuulla hyvin eikä katti matti (aurinko) haitannut.  Eilisen pelin katsomisen väsyneillä silmin yritin tähystellä heti terassilla "helpot" pois mutta eihän siellä ollut lintuja liikkeellä. Täytyi ruveta äänitarkkailijan hommiin.
Lajilista alkoi kertyä pikkuhiljaa, peippo, västäräkki, käki, varis, laulurastas, räkättirastas, kirjosieppo. Lopulta alkoi myös lintuliikenne taivaalla, kalalokkeja lensi pari kappaletta. Kalatiiran ääni kuului järveltä samoin harakka  rähisteli jossain lähimetsässä. Pihan pöntöissä pesii talitiaisia, onneksi edes se äänteli (toisin kuin sinitiainen). Naakka parvi (3 kpl) näkyi pellon päällä. Tiltaltti alkoi pudottamaan olutta vastapäisessä metsässä. Punavarpunen äänteli myös rantapensaissa ja viherpeippoja lensi äännellen.
Sitten aloin kuuntelemaan mikä kerttu tuolla laulaa, lintu toisteli samaa äänikuviota mutta hyvin kerttumaiseen sävyyn. lintu tuntui matkivan toisia lintuja. Olisiko se....... ? Kyllä se on, Kultarinta oli eksynyt myös meidän ja järven väliseen sekametsään ja rantapusikkoon. Kuuntelin ääntä vielä atrapista ja se vahvisti havainnon. Uusi tonttipinna oli kokenut päivänvalon, lintu oli 136. laji omasta pihasta havaittuna. Mitä tästäkin jälleen opimme, eivät ne linnut tule sisätiloihin vaan täytyy mennä ulos!
Kultarinnan kuva netistä otettuna
Kisalajeihin vielä mennäkseni niin seuraavana tuli hippiäinen kun hieman kävelin lähemmäksi toista puolta pihaa ja vanhoja mäntyjä. Samoin kuulin että Suomen yleisin lintu, pajulintu oli myös äänessä. Minusta tuntui että pajulintu oli kyllä laulanut jo aiemminkin mutta rekisteröin sen vasta nyt. Yksinäinen haarapääsky lensi myös tunnistusetäisyydeltä ja samoin tervapääskyjen pieni parvi (3 kpl)  lensi myös läheltä. Rannasta päin kuului myös punakylkirastaan ääntelyä ja näin yhden mustarastaan pyörähtävän pellon laidalla.
Sitten täytyi jo nousta korkeammalle katsomaan että näkisi varmaan räystäspääskypaikkaan, nousin meidän "kukkuu-parvekkeelle" ja samalla saatoin katsella hieman taivaanrantaa tarkemmin. Huomasin räystäspääskyjen ohella haukan kaartelevan, nyt oli enää tunnistusta paitsi, kumpi se on varpushaukka vai tuulihaukka? Onneksi lintu alkoi lekuttelemaan eli tuulihaukka siellä saalisteli. Vielä sain plakkariin lehtokertun ja pensaskertun, näiden lintujen laulua täytyi kuunnella oikein hartaudella jotta ei sekottaisi niitä. Kuitenkin tässä on lyhyt kertomus päivän kisasta ja uuden tonttipinnan synnystä. Lavajärven lintutoimisto vaikenee tältä erää.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti