maanantai 9. kesäkuuta 2014

Naulonvuorella 9.6.2014

Käytiin jälleen tutulla Naulonvuorella, talvisin ja keväisin siellä tehdään lintulaskentoja mutta näin kesäaikaan käymme siellä kuuntelemassa ja ihailemassa vanhaa metsää. Seutu on aikalailla erilainen näin kesäaikaan kuin lumenaikaan. Nyt siellä oli vallalla saniaiset, jotka olivat "miehittäneet" kiitettävästi kaikki maastot.  Koiramme Heta oli mukana, kuten viime vuonnakin, se liikkui pitkien saniaisten seassa sujuvasti kadoten näköpiiristä aina hetkittäin palaten pian takaisin katsomaan jois vaikka saisi suuhunsa jotain.
Lintumaailmassa siellä oli aika kova sirkutus näin auringon nousun jälkeen. Vaikea sanoa että mikä lintu oli eniten äänessä, tuntui siltä että kaikki linnut yrittivät saada oman viserryksensä kuuluviin. Tavoitteenamme oli kuulla "iduli" idänuunilintu jota viime kesänä samoihin aikoihin käydessämme oli kaksin kappalein kovassa lauluhuumassa, oliko vain sen vuoksi että reviirien rajat kohtasivat, tuntui siltä että linnut pakahtuvat viserrykseensä. Tänä vuonna emme päässeet todistamaan vastaavaa sirkusta, hyvä kun kuulimme yhden idulin. Sen sijaan mustapääkerttuja varmaankin oli kaksi, kylläkin toinen hieman etäämpänä, kyllä yhdestäkin kertusta ääntä lähtee kun pääsee kuuntelemaan sitä aivan laulupuun alapuolelta.

Pikkukäpylintu 
Lintulajisto koostui muuten aivan tavallisista, pääsimme lajimäärässä noin 25 lajiin.  Reissu oli jälleen onnistunut pujahdus "sohvan ulkopuolelle", sillä sisätiloihin ei kuule näin monipuolista lintukonserttia, kyllä aamukahvit maistuvat hyviltä vaikka kuksa olikin jäänyt kotiin. Hetakin nautti selvästi kun sai mennä uusien hajujen perässä, niitähän oli siellä varmaan valtavasti. Me lintujen perässä tallaajat ihastelimme upeita ja pitkiä puita, yksikin pihlaja oli varmaan liki 20-metrinen. Tämän metsän omistaja on sanonut että hänen elinaikanaan ei Naulonvuoren tästä osasta katkaista kalikkaakaan. Tämän upean päätöksen vuoksi me pääsemme nauttimaan vielä "viidakkomaisesta" metsästä.
Punarinta, kuva Harri Partanen

Yritän laittaa tähän perään kaikki lajit eli

nuolihaukka ? (kiikitys muistutti nuolihaukan ääntä), sepelkyyhky, käki, tervapääsky, palokärki, käpytikka, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, lehtokerttu, mustapääkerttu, idänuunilintu, sirittäjä, tiltaltti, pajulintu, hippiäinen, harmaasieppo, talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, varis, peippo, vihervarpunen, pikkukäpylintu, punatulkku,

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti