sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Jussin kisaa kolmen pihan kesken

Meillä on perinteinen lintukisa Sasi - Lavajärvi aina juhannuksena, kummalla tontilla havaitaan enemmän lajeja juhannuksen aikana. Hakalan tontti sijaitsee Miharinlammen rantamilla ja meikäläisen Lavajärven tuntumassa. Edellisinä vuosina on kisa päättynyt aina jomman kumman voittoon, en nyt muista tuloksia mutta itse kisahan on tärkein. Hyviä lintuhaviksia tulee tehtyä välittämättä promillerajoista. Sasin porukassa on mukana myös Kiasen Hanski joten heillä on kaksi ammattilaista kun taas Lavajärven rantamilla on yksinäinen taapertaja. Minulla on lupa perinteisesti käyttää mökin rannan tuomia mahdollisuuksia hyväkseni näin juhannusaikaan.
Tänä vuonna saatiin mukaan itse kisaan hieman kauempana sijaitseva piha kun Partasen Harri lähti mukaan leikkimieliseen kisaan Parikkalan Moskuunniemen tontilta. Saimme kasaan merkinnät kaikkiaan 66 lajista. "Voitto" tuli kirjanpitäjän tontille 46 lajilla, Hopea meni itärajalle 44 lajilla ja pronssi Miharin bongareille 42 lajilla. Ässälajeja eli nähty vain yhdellä tontilla tuli Lavajärvelle 5 kpl, Sasiin tuli 8 kpl ja Parikkalaan 9 ässää.
Lavajärven ässät olivat rantasipi, närhi, kalatiira, selkälokki ja silkkiuikku.  Sasin ässät koostuivát seuraavista lajeista telkkä, hiirihaukka, töyhtöhyyppä, metsäviklo, kiuru, törmäpääsky, kottarainen, pajusirkku. Parikkalan ässälajit olivat kuhankeittäjä, kultarinta,sirittäjä, korppi, sääksi, valkoviklo, taivaanvuohi, isokoskelo ja viitakerttunen.
Haarapääsky nähtiin kaikissa kolmessa paikassa 
Harmittavia puutteita lajilistassa ainakin Lavajärven osalta tuli satakielestä joka vielä edellisenä päivänä lauloi, kuusitiaisesta joka myös edellisenä päivänä lauloi (tai äänteli) aika ahkerasti sekä telkkä joka pesinee jossain lähellä mökkiä. Parikkala kirjoitti että petolintujen puute oli aika yllättävää, tunnistamattomia ääniä kuului kolme, lienevätkö jotain poikasten kerjuuääniä. Puutelistalle jäivät  kaulushaikara, kuikka, vihervarpunen ja naakka. samoin siellä oli edellisenä päivänä ollut äänessä viitasirkkalintu ja käenpiika  jotka nyt olivat hiljaa. Mielenkiintoisin laji oli kuitenkin neitokakadu jota Harri ei laskenut mukaan kisaan. Sasin pahimmista puutteista ei ole tällä hetkellä tietoa.
Juhannussää oli tänä vuonna harvinaisen kylmä, lämpömittari ei kivunnut oikein missään kohtaa vuorokautta yli 15 asteen, öisin mittari kertoi parin kolmen asteen lämmöistä. Sadetta riitti joka päivälle, välillä tuli aika roimasti rakeitakin. Tämä vuosi jäänee muistin kylmimpänä juhannuksena kolmeenkymmeneen vuoteen kertoi joku säätieteilijä. Tämä kisa oli taas hauska, mukava tapa viettää keskikesän juhlaa.

Töyhtöhyyppä oli Sasin ässä

Parikkalan ässiin kuului kalasääski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti