lauantai 22. marraskuuta 2014

Joutsenlaskennassa 22.11.2014

Osallistuimme Pilyn järjestämään joutsenlaskentaan 22.11. kiertämällä pitkin ja poikin Hämeenkyröä. Saimme näiden kansallislintujemme yhteissummaksi 290 laulujoutsenta. Tässä summassa on mukana kaikki vanhat (adult) ja nuoret (juvenile) linnut. "Paras" paikka oli Vesäjärvi jossa ruokaili n 180 joutsenta, niistä nuoria oli vain parisenkymmentä. Meitä oli "Kurppakomppaniasta" Hakalan Kari ja Helge, Palomäen Timo, meikäinen ja ulkojäsenenä Alhon Antero. Eli vankka rytmiryhmä oli kokoontunut laskemaan Hämeenkyrön joutsenia.

Kuva Timo Palomäki
Meidän päivämme alkoi kyllä aika yllättävällä lajilla kun yhytimme tien vieressä puun oksalla pälyilevän lehtopöllön. Lintua saimme katsella hetken, emme uskaltaneet avata auton ovea, vaan ikkunoista lehtopöllöä piti tiirailla. Kuvia siitä yritti Helge ottaa, saa nähdä millaisia tuli? Sarkkilanjärvellä näimme pienempien lintujen ison parven (n 160) kohoavan korkeuksiin, kuulimme samassa lintujen suunnasta keltasirkkujen ääntä, linnut kohosivat yläilmoihin saavuttaakseen hyvän muuttokorkeuden ja lähtivät suoraan etelän suuntaan. Puhuimme porukalla että aika harvoin pääsee todistamaan kun linnut lähtevät selkeästi muutolle. Järveltä löytyi myös neljä telkkää.

Seuraava paikka oli Miharin uimaranta jossa oli ollut aikaisemmin pilkkasiipi, naaraspukuinen yksilö. Sehän löytyi piankin järveltä uimassa. Seuraavassa paikassa piti olla meikäiselle tärkeä laji, kanadanhanhi joita oli ollut aikaisemmin aamulla isohko parvi. Nyt löysimme vain kaksi kanukkia uimassa laulujoutsenten kanssa. Sehän kelpasi meikäiselle sillä se pinna puuttui marraspinnoista.
Seuraavassa pysähdyspaikassa Raipalan pelloilla näimme aika huikean parven rastaita, niitä tuntui olevan jokapuolella, ilmassa, pellolla ruohojen seassa hakemassa ruokaa.Arviolukuna ynnäsimme räkättejä olevan 1700, seasta löytyi vain yksi mustarastas! Harvinaisen puhdas räksäparvi, puhuimme kuitenkin että kyllä siellä varmaan oli muitakin, niin laulu-, punakylki- tai kulorastaita mutta siinä parvea seuloessamme emme onnistuneet muita rastaita näkemään.

Seuraavissa paikoissa näimme telkkiä (yht 7), palokärjen, sekä töyhtö- että hömötiaisen.Kaikki lajit merkittiin muistiin. Timon ajoi autollaan edessämme ja näimme kun hän pysähtyi erään risteyksen jälkeen ja osoitti meille takana tuleville läheistä lahopuuta josta löytyikin päivän toinen pöllö, varpuspöllö. Hetken siinä jälleen katseltuamme pöllöä jätime sen jatkamaan saalistustaan ja lähdimme Vesäjärvelle. Sieltä löytyikin järven eteläpäästä ja pohjoispäästä päivän projektilajia laulujoutsenia isoimmat määrät, S päästä 32 ad ja 8 juv ja N-päästä 138 ad ja 5 juv joutsenta. Muita hyviä havaintoja olivat haapana (2), sinisorsa 8. Tilhiä näimme täällä 20 ja hetken kuluttua vielä lisääkin 80. Rastaita oli jälleen aika iso parvi, arvoimme niitä olevan n 500-  Ajettaessa kohti uusia seikkailuja  näimme yhden pyyn istuvan lähipuun oksalla, sekin oli hieno havainto, yleensä pyyn vaan kuulee.

Siirryimme Ikaalisten puolelle, Särkikoskella olimme sillalla katselemassa joutsenia kun kuulimme hieman outoa pikkulinnun ääntä. Kaikkien mielenkiinto heräsi mutta ei sieltä löytynyt mikään mega-rari, mutta värikäs lintu se oli. Tiklejä roikkui lepän oksissa aluksi 5 lintua ja niitä yritettiin myös kuvata kunnes huomattiin niitä olevankin yhteensä 8. Näin niitä lintuja löytyy ja aina kannattaa odottaa pieni tovi ja katsoa huolella. Ikaalisten lintutornilla näimme jälleen kanadanhanhia (9). Menimme Kyrösjärven rantaan jossa on hyvä lintupaikka, Hiittensarvi nimeltään. Sieltä löytyi uusi tuttavuus, silkkiuikku (2). Ne linnut kyllä katsottiin kaukoputkilla hyvin tarkkaan mutta ei niistä mitään muuta saatu. Silkkaria emme muistaneet olleen tiirassa lähiseudulla vähään aikaan. Vielä kun lähestyttäessä Hämeenkyröä kävimme katsomassa erästä lahtea, sieltä  löytyi kelluvana lautta sorsia, parisenkymmentä sinisorsaa uivat laulujoutsenten kanssa.

Kavareita kiiteltyämme hyvästä retkestä suuntasimme vielä Anteron kanssa Lavajärvelle, yritin laskea myös Lavajärven joutsenet mukaan mutta yritys hyvä kymmenen, eihän illan pimeydessä mitään nähnyt, täytyi luovuttaa. Oltiinhan oltu jo reissussa 08-16 ja pimeys oli jälleen vallannut maan. Hyvillä mielin kotiin. Päivän yhteislajimääräksi saimme talvilintulaskennasta tutun lukeman eli 27.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti