sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Movember-kisa

hyvä ystäväni Partasen Harri Parikkalasta haastoi meikäläisen marraskuun kisaan, heillä on Etelä-Karjalan lintuyhdistyksessä meneillään "Marraskisa" jossa oman kunnan alueella pyritään tekemään havainto mahdollisiman monesta eri lintulajista näin marraskuusssa. Hyväksyin haasteen tottakai ja ajattelin jatkaa sitä myös omille lintukavereille. Ainakin kaksi on jo ilmaissut olevansa mukana.

Hakalan Kari sai lentävän lähdön kisaan kun näki harjalinnun lauantaina Hämeenkyrön Mahnalassa, hän oli jatkanut kierrosta tänään pitkin Kirkkojärveä ja Sarkkilanjärveä ja senpä vuoksi hänellä on jo koossa 30 lajia. Kiasen Hannu lähtee todennäköisest mukaan, hän asuu Tampereella. Itsellä on eilisen ja tämän päivän aikana kertynyt lajeja 14, puolustuksella on puheenvuoronsa lajimäärään kun voin todeta että 1.11. en ehtinyt katselemaan juuri ollenkaan ja tänäänkin olen ollut vain kotinurkilla pitämässä sadetta pääosin sisätiloissa.

Parhain lajini on ollut se kun pääsin katselemaan varpushaukan saalistusyrityksiä omalla ruokinnallani.

Näin ikkunasta katsoessani kun joku vilahti kohti ruokintaani, se paljastui pian petolinnuksi. Lintu vain vilahti pusikon suojiin, mielessäni ajattelin sen olevan varpushaukka (accipiter nisus), pari päivää sitten pääsin näkemään kun varpushaukka yritti saalistaa evästä itselleen, silloinkin turhaan. Pari syöksyä pääsin todistamaan ja monien lintujen paon puitten suojiin. Ruokinta muuttui silloin yllättävän hiljaiseksi jota kesti n puolen tuntia jonka jälkeen sama vilinä jatkui taas entiseen malliin.

Tänään ei ruokinta muuttunut hiljaiseksi vaan esim närhet olivat hyvin rohkeita ja istuivat lähes samalla oksalla haukan kanssa, eräskin närhi yritti nyppiä haukkaa pyrstösulista. Varpushaukka oli nuori, rinna raidoituksesta päätellen ja koiras linnun koosta päätellen  Eihän sellaista touhua mikään pitkään kestä vaan haukka yritti iskeä takaisin syöksymällä närhen kimppuun (siinä onnistumatta!) Tätä uhittelua kesti tovi ja nisus katosi aina hetkeksi palaten yllättäin jostain päin takaisin. Aina yhtä hyvällä onnella. Myös harakka istui lähellä haukkaa sen ollessa puun oksalla. Tiaiset kyllä olivat hyvin piilossa tämän metsästäjän ollessa "haku päällä".

Myös harmaalokit (2 kpl) olivat tälle päivälle kiva yllätys. Sitten tietenkin löytyy myös yksi missattu, tai nuijattu laji näin lintumiesten keskuudessa kuultuna ilmauksena. Näin siinä haukkaa ja närhiä katsellessani yllättäin Lavamereltä päin lentävän sorsalauman (n 10 kpl) mutta en ehtinyt saada niitä kiikariini vaan ne jäivät nyt listoille vaan sorsina.
Hätäkös tässä kuivassa kaivossa, päivä se on huomennakin ja uutta täkyä vesille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti