keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tilhiä, pihlajanmarjoja

Taas on yksi päivä plakkarissa, hyvä päivä takana. Päivän päätti hieno sauna, hyvät löylyt kotisaunassa, voiko enempää vaatia.  No voihan toki, pari leveäpyrstökihua kaartelisi paeten merikotkaa ja kaikki tapahtuisi aivan talomme päällä. Tai sitten piharuokinnalla olisi joku hieno ja tarpeeksi hyvillä tuntomerkeillä varustettu hyvin harvinainen lintu joka saisi valtakunnan kaikki bongarit liikkeelle. Tällaisia toiveunia ja haaveita voi vaan olla lintumiehen unelmissa.
Minulle kelpasivat kyllä päivällä näkemäni 13 tilhen parvi joka ylitti pihamme lentäen E-suunntaan. Tilhi oli toivelistalla sillä en ole vielä tämän vuoden puolella havainnut yhtäkään tilheä, tiesin että kohta ne kyllä laskeutuvat pohjoisesta etelämmäksi koska täällä on tosi hyvä pihlajanmarjasato.
Tilhi oli tälle vuodelle tonttipinna nro 96.

Ruokinnalla on ollut aika kova vilske, pääasiassa tallareita joille näkyy kelpaavan hyvin auringonkukansiemenet ja ehkä ne ihran palat jotka hankin eilen, kylläkin tavoitteena oli saada hyvää einestä tikoille. Pääasia on että ravinto kelpaa!
Talitiaisten lisäksi on ollut aika vähän sinitiaisia, parhaana päivänä 4 yksilöä, liekö sintiaiset kaikki vaeltaneet etelämmäksi ? Hömötiaisia on ollut parhaimmillaan kolme (3), toki en ole aivan 100 % varma etteikö hömötiaisia olisi ollut enemmänkin sillä niin vinhaan tintit liikkuvat ja pyörivät ruokinnan puissa. Hömötiaisten ja eteläisen serkun viitatiaisen pienen pieni ero on ollut hyvä tarkastelun aihe, kun linnun ääntä ei kuulu sisätiloihin.
Hömötiainen, kuva netistä


Pikkuvarpusia on yhdellä kertaa nähty 3 kaveria, kylläkin ylilentävänä oli eräänä päivänä 4 yksilöä.
Muita siivekkäitä ovat olleet harakat (2) ja närhi (3) nauttien läskeistä ja myös siemenistä. Rastaat ovat vielä loistaneet poissaolollaan, vain yksi mustarastas oli selvästi vieraillut ruokinnan antimien kimpussa. Räkättirastaita on kyllä ollut ruokinnan yläpuolen pihlajassa, tänään näin neljän räksän maistelevan pihlajanmarjoja. mutta näitä lintuja ei voi suoraan merkitä ruokinnalla olleiksi, sillä meillä on pihlajia niin runsaasti ruokinnan lähipiirissä. Tämä rajanveto on veteen piirretty viiva joka elää aina tarpeen mukaan.

Pihlajanmarjoja on todella runsaasti, niiden tarjoama ravinto on hyvin tärkeä lisä luonnon eläimille, pääasiassa linnuille, ei nyt ihan heti tule mieleen muita eläimiä jotka popsisivat pihlajanmarjoja. Tein kuukauden päivät sitten pienen jutun pihlajanmarjoista paikallislehteen mutta se ei ainakaan vielä ole ylittänyt "uutiskynnystä".
Tässä jutussa kerron miten linnut syövät pihlajan kypsiä marjoja, levittävät sitten pihlajan siemeniä hyvin laajalle ja näin pihlaja saa uusia kasvupaikkoja. Yhdessä pihlajanmarjassa on pari kolme siementä joten isossa pihlajantertussa on monia uusia alkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti