tiistai 13. tammikuuta 2015

Hiljaiseloa, mutta piristyyy.....

Tässä on nyt mennyt jo aika tovi kun viimeksi olen tarttunut "kynään" ja alkanut laittamaan sanoja paperille. Talvihan on muutenkin hiljaiseloa luonnossa, kaikki eläimet, kasvit pyrkivät joka päivä turvaamaan olonsa ja elonsa.
Keltasirkkuja ruokinnalla
On hienoa seurata oman ruokintansa hyörinää ja vilskettä. Tänäänkin siellä oli keltasirkkuja iso parvi (n 25 yks) sekä tiaisia, (tali + sini) sekä pikkuvarpusia kymmenkunta. Sitten yllättäin aloin kuulla iloista helinää, tilhiähän ne olivat. Hieman alle 30 lintua suoritti ylilennon ja hetken kuluttua ne olivat ruokinnan vieressä olevassa pihlajassa nauttimassa pakkasen kyllästämiä marjoja. Samoin siellä oli rastaita, räksiä taisi olla kymmenkunta. Seassa oli myös mustarastaita, näin ainakin kaksi koirasta ja samaan aikaan kuulin vielä yhden muran äänen joten tiiraan laitoin 3 mustarastasta.
Räkättejä pihapuissa

Viime yönä satoi aika paljon lunta, aamulla oli 10 cm kerros uutta lunta ja paikoitellen sitä oli kinostunut huomattavasti reippaammin. Ajattelin ensin ottaa päivän hyötyliikunnan kannalta ja tehdä lumityöt kolalla mutta sitten iski laiskuus, hain tallista mönkijän ja sain aurata yhden puolen tuntia kunnes oli pihatien ja pihan lumet pääosin siivottu. Kyllä siinä vielä riitti hyötyliikuntaankin kolahommia, ei ihan hikeen asti mutta kuitenkin. Nyt on piha hyvässä lyönnissä joten huomenna saa sataa aivan rauhassa.

Kasasin talon perustuksien viereen ison vallin, lumi on hyvä eriste ja se suojaa hienosti pakkasta vasten. Ennen vanhaan kun talojen perustukset eivät olleet nykytalojen luokkaa niin silloin oli tosi tärkeää saada pakkanen pysymään pirtistä ulkona. En tiedä onko tästä hyötyä mutta teen sen kuitenkin kun on aikaa ja välineet.  Pennissä on markan alku vai pitäisikö sanoa että sentissä on euron alku!

Koiramme Heta, vanha rouva, on jo tullut huomattavasti rauhallisemmaksi seurakoiraksi joka viihtyy hyvin kotinurkilla. Tänäänkin kun tein lumihommia niin koiruus kävi pari kertaa katsastamassa lähimetsässä löytyiskö mitään mielenkiintoista ja muun ajan se vietti köllötellen kotirappusilla. Kyllä Heta lähtee mielellään lisäämään ruokinnan evästarjontaa, ehkä se odottaa että hänelle tipahtaisi yllätys.

Pilyn talvipiha-kisassa olen juuttunut reiluun 25 lajiin, viimeisimpänä lajina sain korpin jonka kuulin Lavameren toiselta puolen, se oli laji nro 27. Tavoitteeni on saada 35 lajia, minulta puuttuu vielä "helppoja", hippiäinen, töyhtötiainen, pikkukäpylintu, vihervarpunen, puukiipijä, palokärki, Nämä nyt muistin äkkisiltään peruslajeista ja sitten on monia muita mahdollisia kuten pyrstötiainen, tundraurpiainen, teeri, lehtopöllö, kanahaukka, pähkinähakki. Joten se 35 ei ole mahdoton mutta hieman onneakin se vaatii. Aikaa on helmikuun loppuun joten ekat kevätmuuttajatkin voisivat jo olla tulossa. Näillä sivuilla on seuranta omista kisalajeistani, kannattaa lukea edistystäni tässä leikkimielisessä kisassa.



Heta Lavajärven jäällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti