lauantai 24. tammikuuta 2015

Pihabongausta Lavajärven malliin 24-25.1.

Suomalaiset ovat heränneet lintumaailman ihmeellisyyksien ääreen nyt viikonloppuna, useat tutut ovat kertoneet aikovansa osallistua tähän nyt jo vuosittaiseen tiputapahtumaan. Omalla kohdallani oli tarkoitus seurata heti lauantaiaamusta tunnin huki mutta se vaan jäi tekemättä ja nyt kotona ollessani iltapäivän alkupuolella ei ruokinnoilla ole ollenkaan elämää joten H-hetki tulee olemaan sunnuntain puolella aamupäivällä, täytyy toivoa että ei sataisi kauheasti lunta.
Lauantain saldona voisin todeta että 5 keltasirkkua oli ruokinnan koivun oksilla, viherpeippoja oli kymmenen linnun parvi myös pihan puissa, kuulin ainakin kahden harakan väittelyä ja myös punatulkun ääntä kuului sen puolen tunnin aikana jonka ehdin tarkkailla.Huomattavaa oli että ei ainuttakaan tiaista eikä pikkuvarpusta ollut liikkeellä vaikka oli jo valoisaa.

Tämä kirjoitus jatkuu huomenna, yritän myös ottaa kuvia!

Nyt on huominen ja kello kolkuttaa puolta päivää. Pihabongaus on tehty, käytin siihen aaamupäivän klo 10-11 välisen ajan jonka vietin pihamaalla käyskennellen pitkin ja poikin pihan eri puolilla, kuuntelin ja katselin talvista maisemaa. Sinä kävi juuri niin kuin pelkäsin, lumisade, vaikka olikin lievä sellainen, haittasi havainnointia eivätkä linnut liikkuneet. Lämpötila oli asteen verran pakkasen puolella. Ruokintapaikat ammottivat tyhjyyttään.
Meillä on kolme ruokintapaikkaa, kaksi on hyvin lähekkäin. Toisessa on läskit puun kyljessä ja talipalloja ja toisessa on itsetehty "ruokinta-automaatti" jossa on auringonkukan- ja kauransiemeniä sekä talipalloja löytyy sielläkin roikkumassa ja lisäksi olen laittanut sinne vielä pähkinänsiemeniä tavoitteena nakkelin saaminen tällekin tontille
Läskit odottavat tikkoja

Ruokintapaikka ammottaa tyhjyyttään
Kolmas erillinen ruokintapiste on keittiön ikkunan edessä, koska vaimoni halusi jotain katsottavaa kun juo aamukahvia. Tässä paikassa on myös talipalloja ja pähkinänsiemeniä.

Ainoat kuvat linnuista sain keltasirkuista pihapuun latvuksessa  Tässä kuitenkin bongauksen saldoa, nämä laitoin tiiraan ja ilmoitin myös Järvisen Hannulle joka tekee jutun paikallislehteen.
Talitiainen 4 joista kuulin äänet. Sinitiainen 2 yksilöä, pikkuvarpunen 10 linnun parvi tuli pihan puihin kadoten pian jonnekin. Keltasirkkuja oli kiva 30 yksilön parvi pihan puissa joista osa on kuvattuna alla. Pari harakan ääntelyä tai paremminkin väittelyä keskenään, yksinäisen variksen ääntelyä sekä vielä 6 viherpeipeipon parvi pölmähti myös pihan puihin. Punatulkun ääntelyä kuului myös lähimetsästä, arvioin niitä olleen kaksi. Eli yhteensä kahdeksan eri lajia ja 56 lintua tuli meikäisen pihaan tänä vuonna pihabongauksessa.
Hyvin tyypillisesti lintuhommissa kun on kisa päällä niin ajan täytyttyä tulee heti joku laji esiin. Lavajärven pihaan ilmestyi yllättäen 15 linnun parvi tilhiä, valitettavasti ne jäivät nyt pihabongauksen ulkopuolelle kun oli jo kulunut yli tunti lopetusajasta, harmittavaa mutta totta.
Osa keltasirkuista pihan puussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti