keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Olen koukussa

Olen pahasti koukussa lumihangessa pyörimiseen. Syksyllä kun tulee ensimmäinen härmä "kävyn päälle" niin olen aina saunoessa käynyt vilvoittelemassa ulkona ja pyörähtämässä sen pienenkin lumen päällä. Kun vilvoittelukeikan jälkeen menee takaisin löylyyn on olo aika reipas ja huikea.

Kuvassa on tämän päiväisestä käymisestä jäljet. Riippuen millainen lumi on maassa niin sen mukaan mennään. Jos on täysin nuoskalumi niin siinä ei voi paljon nautiskellen pyöriä, se on sen verran kasaantuvaa että se ei anna oikeaa tunnetta. Jos on kova pakkaskeli ja on satanut lumi maahan, siinä on parasta käydä. Silloin oikein herää tähän maailmaan, ei siellä pitkään viihdy vaan kipin kapin takaisin löylyyn. Siellä se paras tunne tulee kun iho alkaa kihelmöidä.

Nuhaa en ole potenut, (täytyy kai koputtaa puupäätä!) näiden lumikylpyjen jälkeen. En voi sanoa että se olisi takuuvarma keino välttää flunssa mutta kuten monet jotka käyvät avannossa kertovat että he eivät ole poteneet tätä talviaikaista vaivaa. Itse uskon että näillä lumivierailuilla on vaikutusta ollut. Olen oppinut tämän tavan syntymäkodissani Turkimuksessa jossa kävin sisaruksieni kanssa hangessa.

Arktikaa seuratessa aina toukokuussa Virolahdella on meillä tapana käydä saunasta uimassa Suomenlahdessa. Vesi on aika vilpoista eikä majapaikassamme ole hyvää rantaa mennä uimaan vaan siellä täytyy hakea kastautumispaikkaa vähän pitemmältä. Olo on aina kuitenkin yhtä hyvä ja virkeä näiden uintien jälkeen. Hyvä ystäväni Kiasen Hanski on myös peto käymään uimassa näillä keikoilla, mehän aina venkoillaan muille saunojille virkistävästä vaikutuksesta.
Muistan kuinka vielä töissä ollessani eräässä leirikoulussa Ahvenanmaalla kävin myös toukokuun alkupuolella meressä uimassa. Vesi oli hyvin "kylmää" mutta kyllä luokan pojista löytyi aika monta kaveria jotka myös kävivät.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti