sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Pesintöjä meillä ja muualla

Linnut tulevat Suomeen jatkamaan sukuaan, toki suvunjatkaminen hoituu myös muuallakin mutta näin härmäläisenä perusjunttina omaa sydäntä lämmittää kun tällaiseen hienoon maahan tullaan pesimään! Olemmehan me kaksijalkaiset täällä tekemässä samaa!

Meillä on lähes 60 pönttöä pihapiirissä, kottaraisille suunnattuja 50 mm lentoaukolla löytyy 5 kpl aivan pihan ja pellon läheisyydestä. Harmittavasti en (vielä) ole päässyt todistamaaan kottaraisen pesintää omissa pöntöissä, tässä keväällä kyllä kävi yksi kottarainen jo pöntönkin sisällä eväsretkellään pellon matoja metsästäessään. Tuuletin jo "villisti" tämän nähtyäni mutta eipä se pesintä vielä toteutunutkaan.

Tamperelaiset lintuharrastajat Meri Öhman ja Kim Kuntze kävivät katsastamassa 7.6. meidän pöntöt ja rengastivat jo nyt joitakin tipusia. Kirjosiepoilla oli kuudessa pöntössä muninta käynnissä, emolinnuista sai kaksi "kihlat" jalkaansa. Kirjosieppo on sellainen laji jota uskaltaa häiritä muninnan ja hautomisen ollessa käynnissä, lintuja voi vaikka nostaa rengastusta varten munien päältä pois ja homma jatkuu häirinnän mentyä ohi. En kuitenkaan suosittele asian kokeilemista maallikoille! Munia oli näissä pöntöissä 41 kpl joten renkaita tarvitaan parin viikon kuluessa.

Meri Öhman työn touhussa
Sinitiaisilla oli ainakin kolmessa pöntössä haudonta käynnissä, näitä lintuja ei häiritty sen enempää. Asiaan palataan seuraavalla käynnillä. Tallareilla oli valloitettuna neljä pönttöä. Näissä oli poikasia 32 pienokaista jotka saivat oman kihlauksensa Merin toimesta. Yhdessä pöntössä oli tapahtunut jokin ikävä tapahtuma sillä sieltä löytyi 7 poikasta kuolleena. Oliko emolintuja kohdannut turma vai olivatko poikaset kuolleet kylmään? Yhdessä kymmenen poikasen pesässä olivat kaikki muut jo rengastuskelpoisia paitsi yksi pahnan pohjimmainen oli vielä liian pieni. Tämä tapaus saanee oman kihlansa seuraavalla kerralla.

Harmittavasti en päässyt olemaan läsnä parivaljakon vierailussa, Merille ja Kimille paikka oli tuttu jo entuudestaan ja näin saatoin mennä katsomaan toista intohimoani eli superpesistä Kaupin stadionille Tampereelle. Seuraavalla kerralla kyllä pyrin olemaan itse läsnä kun poikasia saa renkaansa. Tässä samalla kun kirjoitan tätä tarinaa näen kotipihaan jossa linnut lentelevät ristiin rastiin. Yksi käpytikkakin pyörii aktiivisesti aivan läheisyydessä, en ole vielä löytänyt sen pesää mutta minulla on aavistus sen paikasta, täytynee mennä tarkkailemaan yhtä koloa! Taas lensi kottarainen aivan pihan yli joten mahdollisuuteni kasvavat.

Veljeni asuu pääkaupungissa ja hän lähetti hyviä kuvia siellä todistamastaan tapauksesta jossa kyhmyjoutsenen pesintä oli epäonnistua munien pudottua veteen ja pesän hajottua. Auttavaiset ohikulkijat olivat nostaneet munat ja pesänrippeet takaisin ja näin homma jatkui. Kuten veljeni raportoi tapahtuneesta "ihmisen ja luonnon sopusointuista yhdessäelämistä parhaimmillaan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti