sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Rengastusta 28.6

Tamperelaistuneet rengastajat Meri Öhman ja Kim Kuntze kävivät kesän toisen rengastusreissun tänään 28.6. Onneksi olin kotona, tämä rengastustapahtuma on aina mielenkiintoinen tilanne, kesän ekan reissun aikaan en päässyt olemaan paikalla mutta tänään olin läsnä.

Pönttöjä meillä on n 60 kodin pihapiirissä sekä mökin maastoissa. Tänään sai renkaan jalkaansa 16 kirjosiepon poikasta, ne olivat jo melkein lähteneet pesästä joten nyt oli viimeisiä päiviä saada ne rengastetuiksi. Talitiaisilla löytyi 6 munan pesintä joka vielä oli kesken, liekö jo toista pesyettä.


Valitettavasti saimme todeta jälleen tuonen viikatteen leikanneen joitakin poikasia, niin kirjosiepoilla kuin talitiaisilla. Tallareilla oli kato käynyt 18 poikasen edestä, eräskin iso pesue, 10 poikasta olivat kaikki kuolleet. Todennäköisesti syynä oli ollut kesän kylmien ilmojen tuoma kato hyönteisravintoon ja talitiaisvanhemmat eivät olleet löytäneet tarpeeksi evästä poikasille. Kirjosieppoja löytyi 4 kuollutta poikasta.

Mielenkiintoisin "löytö" oli kottaraispöntössä ollut pikkuvarpusen rakentamaa pesää ja siellä 3 munaa ja yksi tallarin muna! Onko kyseessä pivan pesä johon tallari on muninut yhden munan vai ovatko pikkuvarpuset "ryöstäneet" talitiaisen aloitetun pesinnän. Kuitenkin se on ensimmäinen todettu pikkuvarpusen pesintä talon pöntöissä. Kyllähän pivat ovat pesineet sähkötolpan koloissa, todettiin Kimin kanssa että hyvin ovat pikkuvarpuset löytäneet turvallisen pesintäpaikan. Sähkötolpan nokassa ei ole paljon vihollisia ja pesäpaikka ei happane!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti