keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Pistelaskentaa 2.6. Lavajärvellä

Olen aloittanut pari vuotta sitten Lavajärvi kiertäen näin alkukesän aikaan kartoituksen Lavajärven seudun linnuista. Normaalisti se pitäisi tehdä viikon kuluessa aloittamispäivämäärästä vuosittain. Tämän vuotinen laskenta siirtyi aina kesäkuun puolelle, 2.6. oli ensimmäinen sopiva aamu uhrattavaksi lintutietouden hyväksi. Aloitus oli aamulla 04.00 kotipihasta, siinä laulelivat tutut kaverit, mm käki kuului Laurilan puolelta. Seuraavassa paikassa n 300 m päässä oli jo sirittäjäkin herännyt tähän aamuun. Myös lehtokerttu oli äänessä. Teen matkaa polkupyörällä ja joka paikassa tulisi aina laittaa viiden minuutin aikana havaitsemansa linnut ylös, vieläpä niin että arvioi linnun paikan onko se 50 metrin kehän sisällä vai ulkona. Voin sanoa että vaikeaa on! Teen jutun loppuun yhteenvedon kaikista lajeista, nyt vain mainitsen "parhaimmat" jokaiselta pysähdykseltä.

04.20 oli jo kotoa ehtinyt kilometrin päähän Majamaan tien risteykseen, tiltaltti oli äänessä siellä ja tulkitsin niitä olevan kaksi eri laulajaa. Päivän (aamun) eka metsäkirvinen veti tutun laskevan säkeensä. Seuraavassa paikassa kuulin naurulokkien ääntä mutta niitä ei merkitä papereihin, samoin kuin ei vesilintujakaan. Yksi tiltaltti pudotteli tippojaan tynnyriin. Samoin päivän toinen lehtokerttu lauloi. Myös käpytikka lensi ilmoitti olemassaolostaan.

Punarinta kuvattuna Parikkalassa by Harri Partanen
Puoli viiden jälkeen olin Päivölän aukean tuntumassa jossa kuulin kurjen ääntelyä. Kurjilla on jo varmasti pesintä täydessä touhussa. Pensaskerttuja kuulin kaksin kappalein, molemmat olivat eri suunnilla aika kaukana, punavarpunen "kiroili" myös aika kaukana. Päivölän talon pysähdyksellä tuli muistiin yksi pensaskerttu ja päivän eka kuovi.

"Lampisen" talon kohdalla minut yllätti heti pyörän pysähdyksen jälkeen ruisrääkän surina joka loppui ensimmäiseen ääneen. Kottarainen oli tiedossa vanhastaan tähän paikkaan, nyt niitä näkyi vain kaksi. Kiuru luritteli laulennossa. Komin kaupan kohdilla kuulin taivaanvuohen mäkätyksen jossain lähellä, linnun äänihän lähtee sen pyrstösulista kun se syöksyy alaspäin, itse äänen aiheuttajaa en onnistunut näkemään. Yksinäinen närhi (päivän ainoa) syöksyi metsään.

Seuraava pysähdyspaikka on Lavajärven länsipäädyssä, aivan notkon pohjalla. Sieltä tarttui punavarpusen ääni, käpytikan lento, tiltaltin laulu, yksi pensaskerttu läheltä ja lehtokerttu kauempaa. Metsäkirvisen ääni kuului myös paikan äänimaailmaan. Tästä paikasta odotin hieman jotain yön laulajaakin koska olin kuullut pensasirkkalinnun vuosi tai kaksi sitten mutta vuodet eivät ole veljeksiä. Kyllä siinä oli siltikin erottelemista kaikista laulajissa ilman näitä yön surisijoitakin!

Metsäkirvinen netistä "lainattuna"
Nyt alkoi selvästi rauhallisempi osuus reitillä kun saavutin puolen matkan krouvin, matkaa oli jäljellä noin 6-7 km. Lavajoen sillalla näin yllättäin haarapääsky-parin lentävän sillan tuntumassa, missähän nekin pesivät, varmastikin läheisen maatalon rakennuksissa? Yksinäinen rantasipi lensi Lavajoen yllä ja samassa paikassa näin sinisorsakoiraan uivan. Joenkulman tien risteyksessä kuulin yhden sirittäjän ja kuusitiaisen.

Nyt sai jatkaa ilman mainittavampaa ääntelijää pari kilometriä, tulin "Tervalammien" postilaatikoille ja siellä täytyi kaivaa oma atrappi esiin ja varmistaa seuraava laulaja, idänuunilintu lauloi komeasti jossain lähellä, täytyy ottaa yhteytta läheiseen lintuharrastajaan! Pari pensaskerttua  ja yksinäinen västäräkki tulivat merkittyä muistiin idulin lisäksi. Seuraavalla pysähdyksellä kuulin tuttua "korkeahkoa" laulua, pari hippiäistä oli äänessä ja reissun ainoa töyhtötiainen lauloio maa ääntään. Seuraavalla stopilla kuulin ainoaksi jääneen hömötiaisen ääntä.

Nyt olin jo runsaan kilometrin päässä kodista Laurilan peltoaukealla. Siellä oli tuttua kiurun laulua kolmen eri yksilön toimesta, samoin kolme paria töyhtöhyyppiä naukuivat vasta kynnetyllä pellolla, olikohan niiden pesät pelastuneet? Uskon näin. Puolen kilmetrin päässä kotoa on räystäspääskyillä vahva "kolonia" pesimässä Lavajärven kaupan kiinteistön räystäslaudoissa

. nyt sieltä löytyi kolme paria. Yksinäinen tervapääsky mennä kirskui omaa liitolentoaan. kaupan pihan yli.

Näin reissun aikana 45 eri lintulajia + 3 lajia ohitse kirjanpidon. Aika hyvä laskenta, vaikka siinä äänten sekamelskassa saattoi joku ääni jäädä tunnistamattakin.  Eipä sitä uskoisi millainen äänimaailma vallitsee ihmisten kääntäessä kylkeään tai keittäessään aamukahviaan. Kannattaisi mennä kuuntelemaan!

Retken lajit ja määriä sattumanvaraisessa järjestyksessä:

talitiainen 7                                   sinitiainen 8
räkättirastas 45                             laulurastas 4
punakylkirastas  13                      mustarastas 2
hömötiainen                                 töyhtötiainen
kuusitiainen                                 pensaskerttu 12
lehtokerttu 6                                tiltaltti 5
pajulintu 33                                 sirittäjä 2

idänuunilintu                                sepelkyyhky
käki 3                                           keltasirkku
kirjosieppo 11                              peippo 35
viherpeippo                                  vihervarpunen
metsäkirvinen                              varis
harakka                                        naakka
närhi                                            käpytikka 2
kuovi 8                                        kurki

punavarpunen                             ruisrääkkä
töyhtöhyyppä 5                           kiuru 3
kottarainen 2                               taivaanvuohi
hippiäinen 3                                rautiainen
punarinta 2                                  haarapääsky 2

räystäspääsky 6                           tervapääsky
rantasipi                                       pikkuvarpunen
västäräkki                                      

lisälajit:
sinisorsa 1                                     naurulokki           kalalokki


Summa summarum; Aina kannattaa lähteä ulos retkelle, kukaan ei tuo niitä elämyksiä ja havaintoja kotisohvalle!


    
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti