lauantai 22. helmikuuta 2014

Lehtopöllön huutelua

Kotimme lähellä on Järvisen Hannun laittama pöllön pönttö, siellä on pesinyt useana vuotena lehtopöllö ja niin tuntuu jälleen tänäkin vuonna samaa suunnittelevan päätellen soidinhuutelusta. Lehtopöllön ääni on hyvin kuuluva, helposti tunnettava valitus. Sitä kuvataan lintuoppaassa seuraavasti; laulu on valittava, kirkas huhuilu, joka kantaa 2-3 km, säe alkaa venytetyllä loppua kohti laskevalla puhalluksella, jota seuraa pieni 3-4 s mittainen tauko, sen jälkeen tulee värisevä sarja päättyen pitkään laskevaan laulun aloittaneen äänen kaltaiseen puhallukseen.

Olen itse kuitenkin taannoisina vuosina lehtopöllön ääntä kuunnellessani sanonut että nyt naapurin sikaa tapetaan! Niin karmaisevan tuntuista se on. Kuvittele olevasi synkässä metsässä, pitkien kuusien ympäröimänä, jossa pöllön karmaiseva, valittava ääntely yllättää sinut, takaan että siinä kohtaa on alushousujen vaihto lähellä.

Tämä Lavajärven pöllö on kuitenkin nyt innostunut keväiseen soidinhuumaan, tästä osoituksena vaikka viikon 17-21.2. keräämäni ääntelytiedot muistiinpanoista. 17.2. huutelu alkoi jo iltauutisten aikaan, laulu kuului järven eteläpuolelta ehkä kilometrin päästä. Tiistaina 18.2. lehtopöllö oli siirtynyt järven itäpuolelle, lähemmäksi oletettua pesintäpönttöä, laulu alkoi jo iltahämärän tullessa. Keskiviikkona 19.2. oli huutelija siirtynyt ns Laurilan peltojen puolelle, kuitenkin lähellä pönttöään. Torstaina kuulin lehtopöllön ääntelevän päiväsaikaan lyhyesti järven länsipuolelta. Eilen lumisateen valkaistessa maata iltayhdentoista jälkeen kuuli vaimoni Niina lehtopöllön valittavaa ääntä "kotipöntöltään" Tämä ilta on vielä havainoimatta mutta oletettavasti pöllö antaa itsestään merkkejä jälleen hämärän koittaessa.

Onko pöllöjä yksi vai kaksi? Välimatkaa soidinäänillä on parhaimmillaan ollut noin 3-4 km ja jos kaivetaan vanhoja tietoja lehtopöllön pesinnöistä, kylläkin muistin kätköistä, niin Lavajärven ympäristöissä on pari kolme paikkaa josta olen pöllöä kuullut. Nyt kun on pöllöille hyvä myyrävuosi voisi olettaa pesintöjä olevan yhtä enemmän. Täytynee kuunnella aktiivisesti ja ottaa yhteyttä järven toisella puolen asuviin ystäviin ja kerätä tietoja heidän kanssaan yhteistyössä. Onhan puhelin keksitty ja kun pöllö huhuilee niin on helppo kartoittaa kuuluuko samainen ääni hänen korviinsa.

Nyt on tiedossa hyvä pöllövuosi, ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä että tulee runsas myyrävuosi, joten näillä saalistajilla on tiedossa hyvin poikasten ruokaa. Myyrillä on 3-4 vuoden sykleissä runsaampi esiintyminen, sehän voi vielä näivettyä, aika näyttää. Tähän kohtaan olisi paikallaan kuva lehtopöllöstä mutta kun en ole saanut kaveria vielä kuvattua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti