torstai 13. helmikuuta 2014

Pöntön aika

Tavoitteena on aina vuosittain tehdä noin 5 uutta pönttöä, jos ei muita niin ainakin pikkulinnuille. Tiaiset ja kirjosieppo vaatii 28-32 mm reiän pönttöönsä. Tälle vuodelle olen jo tehnyt noin parikymmentä pönttöä joten tinki on täynnä mutta ehkä tulee vielä lisää, se kun on hienoa tehdä! Suosittelen kätten töitä luonnon hyväksi.
Pönttö katajapuskan siimeksessä
  Kodin pihapiirissä on noin kolmisenkymmentä pönttöä, pääasiassa pikkulinnuille. Parit kottaraispöntöt olen saanut aikaiseksi mutta ei ole vielä tähän päivään mennessä kottarainen löytänyt pönttöjäni vaikka ne ovat aika korkealla, 4-5 metrin maanpinnasta. Kottaraispönttö eroaa pikkulinujen pöntöistä suuremman kolon ansiosta, reikä on 50 mm.
Sturnus vulgaris, please!
Kirjosiepot tulevat aika tarkkaan toukokuun alussa, se on todettu monena vuonna. Tiaiset valitsevat pesäpönttönsä jo maaliskuun aikana mutta kirjosieppojen saapuminen voi muuttaa kaiken, välillä on ollut kovia kiistoja pöntön haltijasta.

Muita isompia pönttöjä en ole saanut aikaiseksi, eipä noita telkän pöntön haltijoita tule tänne asti järven rannasta. Pöllön pönttöjä en ole tehnyt vaikka tässä lähellä on lehtopöllön asuttu pönttö. Varpuspöllön saalistusjätteitä olen löytänyt eräästä jo hajonneesta pöntöstäni.
Luonnonpönttö 
Näitä luonnonpönttöjä en ole löytänyt vaikka sillä silmällä olen katsellut puita metsissä liikkuessani. Nehän olisivat parhaita kestämään luonnossa ja sitä paitsi huomaamattomampia kuin lautapöntöt. 
Näitä lautapönttöjä on helppo puuhastella, olenkin nyt pyrkinyt aina jos ei muuta tärkeämpää ole tekeillä niin sitten uusi asunto työn alle. Voin vain suositella jokaiselle jolla vasara ja saha pysyvät kädessä puuhastelua oman pihapiirinsä hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti