torstai 27. helmikuuta 2014

Odottavan aika on pitkä

Otsikon lausahdus tuli mieleeni kun istahdin kahvikupin ääreen, odotan ensimmäisiä kevätmuuttajia kotitontille tai paremminkin kotitontilta nähtynä. Tänään 27.2. olin hetken jo varma että nyt on ensimmäinen muuttaja tullut kun näin ison petolinnun tapaisen kaartelevan Sorvajärvellä päin. Hain kiikarit mutta lintu oli jo kadonnut sumupilveen mutta onneksi kuulin korpin klonksuttavaa ääntä samalta suunnalta, Sehän siellä tietenkin kaarteli eikä mikään petolintu. Eipä ollut eka kerta eikä varmaankaan viimeinen kun tällainen erehdys käy. Ajattelin että siellä olisi ollut hiirihaukka joka oli palannut reviirilleen.

Ensimmäisiä muuttajia on jo nähty kautta Suomen. Töyhtöhyypät ja kiurut ovat näiden ekojen joukossa, vesilinnuista laulujoutsenia, telkkiä, isokoskeloita, harmaalokkeja on jo nähty ympäriinsä ja niiden isompia määriä odotetaan heti kun tulee sulia järvien jäiden tilalle. Etelä-Suomessa on jo nähty vaikka mitä, hiirihaukka, sinisuohaukka, metsähanhia, merihanhia eli lintujen aikataulu on aikalailla sekaisin! Samoin taitaa myös olla säiden haltijalla sillä helmikuun lopulla on maankamara lumeton ja plusasteita.

Kotkien uljasta liitelyä olen kaivannut, eipä ole väliä onko  kyseessä maa- tai merikotka, kumpainen kelpaa vallan mainiosti. Aina kun pihalla kävelee niin katse hakee taivaalta jotain. Korvat ovat auki lintujen äänille. Täytyy kuitenkin muistaa että nyt on vielä helmikuu, ainakin pari päivää. Tiira palvelu on erinomainen tienavaaja lintumiehille, sieltä näkee mitä muut ovat nähneet ja mitä on odotettavissa sisämaahan.  Toinen lintu jota odottaa on mustarastas, sen huilumaista virittelyä illan tullen. Toki niitä lintuja on monia muitakin joita odotan.

Nyt on lintulaskentojen aika, meillä on Nokian laskenta ja Takamaan laskenta ohjelmassa, Nokialle mennään su 2.3. ja Takamaalle sitten viikonloppuna. Niistäkin retkistä on lupa odottaa mitä vain, onhan kevätmuuttajien aikataulu niin sekaisin.Nyt kun vielä katsoo sääennusteita ja huomaa sieltä etelän kantilta puhuria niin sillloin voi löytää maastosta mitä vain. Näitä odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti