torstai 19. helmikuuta 2015

Vihervarpunen jatkoi

Otsikko juontaa siitä että meko aloitti ja spinari (vihervarpunen carduelis spinus) jatkoi tätä kevätsaapujien sarjaa. Eihän tämä vihervarpunen ole välttämättä kevätmuuttaja mutta kuitenkin selkeästi näin kevään edistyessä yhä runsalukuisampi ja näkyvämpi lintu. Itse tulkitsen tämän spinarien runsastumisen johtuvan juuri kevätmuuttovietin lisääntymisenä. Samoin on laita näiden tiaisten lauluinnon lisääntymisen kanssa, hormonit hyrrää!

Car spi 
Havaitsein viisitoista (noin arvio) vihervarpusta pihassa ollessani ja auttaessani kevättä siirtämällä lunta paikasta A paikkaan B. Pihakoivun latvuksessa pyöri rauhaton parvi vihervarpusia äännellen tutusti ja selkeästi. Hetkern päästä näitä lintuja ei enää näkynyt joten matka jatkui.
Tiaisten runsastunut ääntely, esim kuusitiaisilla on selkeä merkki parinmuodostuksesta. Meillä on pihan ympärillä hienoa kuusimetsää ja sieltä ne äänet juuri kuuluvat. Saa nähdä pesivätkö lähelläkin? Vaikea niiden pesää on löytää elleivät ne satu pesimään valmiissa pöntössä.

Keski-Suomessa ennustetaan hyvin runsasta pöllökevättä, siellä on myyräkanta hyvissä kantimissa ja sieltä on paljon havaintoja soidintavista pöllöistä. Olemme kavereiden kanssa käyneet yhdellä pöllöretkellä mutta tyhjää tuntui olevan, ei ainuttakaan pöllön soidinääntelyä. Sää oli hyvä mutta eivät ne sattuneet huhuilemaan meille. Kyllä Pirkanmaalla on kuultu pöllöjen huhuilua joten ehkä täälläkin on myyriä jonkin verran, ei kylläkään tässä lähimaastoissa ole ollut ainuttakaan myyrän jälkeä maastossa mutta niitä onkin aika vaikea havaita. Pöllöillä on siihen oivat keinot eli ainutlaatuinen kuulo jonka avulla ne paikallistavat saaliinsa. Kevät näyttää todellisuuden ja nyt on aika lähteä pöllöretkelle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti