tiistai 3. helmikuuta 2015

Viheltävä pyy

Tehdessäni pihassa viikonlopun lumimyräkän jäljiltä lumihommia kuulin pientä taukoa pitäessäni hyvin korkean vihellyksen. Ääni oli hento ja se toistui pari kertaa. Mieleeni tuli heti pyy mutta ollakseni varovainen määrityksessä yritin kuunnella jos se lintu vielä toistaisi äänensä. Eihän mikään kukko käskien laula joten kerta kuulemisen varaan linnun määritys jäi.
Olin välillä sisällä ja katselin lintukirjaa olisiko jotain muuta vaihtoehtoa mutta täytyy todeta että pyy jäi ainoaksi. Tiaisten ääntelyä se ei ollut, puukiipijä jäi vaihtoehdoista myös pois. Hippiäinen se olisi voinut olla äänen korkeuden takia mutta ei se äänikuvio muistuttanut yhtään tätä pientä lintua.

Pihapinna numero 138 oli päivän kohokohta. Tänä vuonna kerään jälleen ekopinnoja ja olen myös mukana Pilyn talvipihojen linnut kisassa joten nyt tuli moneen laariin pisteitä.

Pyyn kuvan olen ottanut luontoportin sivuilta

 Joskus hyvin kauan sitten löysin pihastamme kuolleen pyyn. Se oli varmaan lentänyt ikkunaa päin turmiollisin seurauksin. Tämä tapahtui joskus 2002-2004 ja sen jälkeen en ole täällä kohdannut pyitä tai edes kuullut sen ääntä. Metsikkö tässä tontin "ympärillä" on yllä hyvin pyylle sopivaa mutta eipä ole löytynyt tätä päivä ennen. Aika yllättävää kuulla pyy näin keskitalvella, eihän vielä ole pyiden soidinaika. Onhan nyt kylläkin leuto sää joten sen puolesta voi hyvin kohdata tämän metsän linnun.
Koskaan ei tiedä mitä näin maaseudun rauhassa voi kohdata. Aina täytyy olla hoksottimet tarkkoina ja suuntimet valmiina, minulla on kännykässä hyvän ystäväni Eeron laittamat lintujen äänet jotta voin kuunnella ja verrata kuulemiani ääniä ja näin saada selville äänen aiheuttajan nimen.
Muita pävän havaintoja ovat aamulla kuulemani räkättirastaan ääni ja sitten pari korppia on lentänyt päivän mittaan tontin yllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti