tiistai 3. marraskuuta 2015

Marraskisa eli movember

Olemme pistäneet pystyyn pienen kilpailun marraskuun linnuista. Kuinka monta lajia näkee omassa asuinkunnassaan marraskuun aikana. Ajatus lähti liikkeelle meikäläisen pienissä aivoissa ja sain hyvää tukea lintuveljiltä, nyt on koossa 18 bongaria ympäri Suomea. Jopa itärajalla on miehitystä Partasen Harrin toimesta.

Kisailijoita on tietenkin Hämeenkyröstä (5), Ylöjärveltä (3), Tampereelta (1), Nokialta (1), Oulusta (2), Hailuoto (1), Helsinki (1), Parikkala (2), Joensuu (1) ja Punkaharjulta (1).
Aika kattavasti on Suomi-neito miehitettynä.

On aika mielenkiintoista kisan päätyttyä verrata lajien esiintymistä näin loppusyksyllä. Kisassa mukana olevat ovat hyvin perillä paikkakuntansa tilanteesta joten saadaan aika tarkkaa tietoa. Jotkut ovat jo lähettäneet pientä tietoa saalistaan, päivässä yli 40 lajia on aika hulppea määrä, mikähän on saldo loppusuoralla?

Oma tavoitteeni 50 lajia tuntuu aika pieneltä mutta ei saa tavoitella tähtiä taivaalta jotta ei sitten pety, ne lajit ovat tiukassa kun mennään yli 40!

Ehdin aloittaa kissan vasta tänään, aloitin sen varovasti kotipuuhastelujen lomassa. Tein yhden lenkin kiertämällä Lavajärven ja käymällä Kiikanvuorella, jossa olen nähnyt metson. Mutta eihän sen lintu näyttäydy helposti, siellä täytyy käydä useampi kerta. Kuitenkin sain hienon elämyksen kun olin siellä isojen kuusten juurella ja viheltelin (ilman atrappia) matkien hömötinttiä niin sain huomata useampia tiaisia ilmaantuvan, näin löysin töyhtötiaisen. Se oli hieno hetki.

Muita tämän päivän lajeja olivat tali, sini, hömö, töyhtötiainen, pyrstötiainen, pikkuvarpunen, urpiainen, punatulkku, keltasirkku, käpytikka, laulujoutsen, varis, korppi, närhi, naakka, hippiäinen, harakka eli saldo oli 17 lajia. Tästä se alkaa.

Tänään oli vuorossa Hämeenkyrön kierros, saaliina oli kotiin palattuani 13 uutta lajia ja vielä yhden sain kun laitoin evästä ruokinnalle. 31 lajia on tarkka tieto. Päivän ihmeellisin havainto oli kun ajelin kohti Sarkkilanjärveä ja pysähdyin metsätaipaleella Joenkulman tiellä, olin saanut sieltä viime vuonna pyyn lajikseni ja päätin kokeilla päivän piristykseksi. Laitoin puhelimesta atrapin ääneen ja hetken kuluttua sain aivan vastaavan äänen vastaukseksi. Sarkkilanjärvellä oli myös isohko tikli-parvi joka lenteli siellä, parisenkymmentä lintua oli arvioni. Päivän viimeinen havainto ennen pimeän laskeutumista oli kuusitiainen ruokinnalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti