perjantai 22. tammikuuta 2016

Kesän 2015 perhoskisa

Koska olen syönyt jonkin kilpailukärpäsen siemenen, "haastoin" veljet perhoskisaan menneenä vuonna 2015. Tavoitteena oli nähdä ja tunnistaa mahdollisimman monta vuode 2015 aikana havaittua perhosta. Suuri innoittajani tähän kisaan oli myös se että kun ollaan jossain linturetkellä niin hyvä ystäväni Hakalan Helge tunnistaa perhosia, kertoo nimet ja perhosten esiintymisen tietoja. Olen ollut hieman "kateellinen" tälle mestarille hänen tietämyksestään. Siksi päätin haastaa veljet tähän kisaan.

Meitä oli kaikkiaan viisi kisailjaa,Helge, Kari, Hanski, Antsu ja meikäläinen. Saattoi olla että lupasin jonkun palkkinnonkin mutta tässä kisan lopputuloksia silmäillessäni olen tullut siihen päätelmään että me kaikki olemme voittajia. Näimme yleensä n 10-15 eri perhosta siten että voittajaa ei voi valita, Helge nyt näki meistä eniten mutta olimmehan hänen harrastusalueellaan.

Tässä ovat kaikki näkemämme perhoset lueteltuna sattuman varaisessa järjestyksessä. Kaaliperhonen, lanttuperhonen, virnaperhonen, tupsutoukkakehrääjä, tyttöperhonen, sitruunaperhonen, tesmaperhonen, metsänokiperhonen, juolukasinisiipi, kultasiipi, amiraali, neitoperhonen, piippopaksupää, gammayökkönen, suruvaippa, nokkosperhonen, tummapapurikko, ritariperhonen, haapaperhonen, auroraperhonen, herukkaperhonen, naurisperhonen.
Tähän luetteloon kannattaa kyllä suhtautua hieman varoen, koska ainakin omalla kohdallani kävi niin että jouduin monet perhoset tunnistamaan perhoskirjan avulla ja siinä on omat vaaransa!

Amiraali (kuva netistä)
Oli miten oli, kisa oli hyvä ja mielenkiinto heräsi (yhden kilpailijan kommentti), nämä luontokappaleet ovat niin lähellä meidän lintujamme että oli jo aikakin saada itsensä hieman linnuista ulos jotta näkisi luontoa laajemminkin. Näin puoli vuotta kisan jälkeen voin todeta että olisi vieläkin kiva tunnistella perhosia, mutta kun on tämä kaikkeen pureutuva pakkanen ja lumi peittänyt maan vihreyden. Kesä tulee taas, on uusien perhossukupolvien aika ja uskon että monet meistä suhtautuu näihin kevyesti lentäviin kavereihin uusin silmin, ainakin itse olen valmis jälleen tähän tunnistustehtävään, oli se niin mielenkiintoista.

Ritariperhonen (kuva netistä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti