lauantai 16. tammikuuta 2016

Pakkanen masentaa

Pakkasjakso on nyt kestänyt 3 viikkoa ja vähintäin viikko vielä on edessäpäin, se masentaa mielen kun ei voi oikein retkeillä ulkona, miksi kiusata hyvää miestä! Pakkanen on kylläkin vain pukeutumiskysymys, tämä on todettu aikaisempina vuosina. Ehkä tähän mielipiteeseen vaikuttaa myös äsken sairastamani oksennustauti. Pihalla kyllä voi käydä ja hakea vaikka postin kilsan päästä mutta eipä siellä tee mieli viettää aikaa sen ihmeemmin. Tiedä vaikka kyseessä olisi vanhan miehen halu käpertyä sisätiloihin!

Talvista maisemaa Lavajärveltä
Lintulaskentoja on tehty kovassakin pakkasessa, jopa yli -20 asteen pakkasessa kierrettiin Lavajärvi jokunen vuosi sitten. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli kyllä turhan kova koetus mutta tulipa tehtyä! Meitä oli kolme kaverusta, Alhon Antsu, Isokivijärven Kari ja meikäläinen. Se reissu jäi kyllä multa kesken mutta se taas ei johtunut kylmästä vaan aivan meikäläisen liikkumattomuudesta ja repun turhasta painosta.

Pihan ruokinta on ladattu hyvällä safkalla, on auringonkukkaa, kauraa, maapähkinöitä, rasvasiemenpallukoita, läskiä pari palaa. Rasvasiementankoja eli linnuille tärkeää evästä näin kylmällä ilmalla. Kuinka paljon ovat pienemmät linnut jo kärsineet tästä kylmyydestä? Arvioita voisi heittää vaikka kuinka paljon, kuolleita lintuja ei vaan näe maastossa vaan "luonto" hoitaa raadot näitä enemmän tarvitseville. Isommat linnut puolestaan tuntuvat kestävän kylmyyden paljon paremmin.

Puukiipijät ovat kadonneet
Kotiruokinnalla on ollut parikymmentä tallaria, sinitiaisia harvinaisen vähän eli 2-4 yks. Viherpeippoja on ollut vain joitakin kavereita kun taas keltasirkkuja on pyörinyt jopa 50-80 linnun parvi, johtuisiko kauransiemenistä! Käpytikkoja on ollut parhaimmillaan pari yksilöä, antaa olla kun mennään kuukauden päivät niin kummasti rupeaa kaikumaan käpytikkojen rummutus, se on hienoa kevään ennettä. Naakkoja on ollut kymmenen linnun parvi läskien kimpussa, ne ovat aika hauskoja veijareita seurata niiden repiessä paloja itselleen. Harakoita on puolestaan pyörinyt samoin kymmenen linnun parvi, kuitenkin ne ovat nyt kovan pakkasjakson jälkeen hieman harventuneet ?

Hömötiaisia oli alkusyksyllä vielä parikin kappaletta mutta samoin tämän pakkasjakson jäljiltä en ole pitkään aikaan havainnut "hönttiä". Samoin kuusitiaisen kanssa on käynyt, pari kuusitiaista oli alkusyksyllä mutta nyt ne ovat kadonneet. Johtuisiko niiden katoaminen siitä että en näe niitä mutta kun olen päivittäin useasti seuraamassa ruokintaa ja sitten olen ulkona kolailemassa eli kuuntelumatkan päässä uskoisin kuulevani ja tunnistavani niiden ääntelyä. Ainuttakaan punatulkkua en ole pitkään aikaan kuullut tai nähnyt, ne ovat täysin kateissa. Uskoisin niiden ääntä kuuluvan edes joskus mutta kun ei pientä pihahdustakaan. Näitä puuttuvia lintuja voisi luetella vaikka kuinka paljon mutta ei se auta, nyt on lintutyhjiön aika ja se vaan täytyy kestää.

Paljon odotettu valkoselkätikka (kuva Timo Palomäki)
Paljon odotettua piekanaa en ole päässyt näkemään, se tuntuu  myös kadonneen koko Laurilan aukean linnustosta eli se on vaihtanut talvehtimisympäristöään. Se on sääli kun pihapinna oli niin lähellä mutta kuitenkin niin kaukana. On se kevät ja syksy taas hyvää aikaa jahdata tätä lapinhaukkaa ja saada se pihan listoille. Myös toinen talvehtija, isolepinkäinen tuntuu myös kadonneen, olisiko myyrät kadonneet vai mikä on syynä. Aika näyttää ja keväällä sen kuulee pöllöjen soidinhuutelun kaikuessa tai sitten on hyvin hiljaista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti