perjantai 19. elokuuta 2016

Aamuvakio kotipihassa 20.8.

Päätin perjantai-illan huumassa että uhraan lauantai-aamun parituntisen linnuille ja yllättäen pystyin sen jopa toteuttamaan. Panin kännykkään herätyksen kuudelta ja normaalisti siinä menee puolisen tuntia kun saa kaikki aamutoimet tehtyä, näin tänäänkin. Aloitin 6.30 aktiivimman tarkkailun ja sitä kesti aina pari tuntia 8.30:een jolloin sain viimeisen lajin kirjattua joka oli räystäspääsky, niitä lenteli joitakin kappaleita Lavajärven päällä hyönteisjahdissa.

Muuten sain kasaan yhteensä 22 lajia. Taivas oli aivan pilvessä kun aloitin. Oli ollut jonkin verran kostea yö, maasto oli aika märkää mutta muuten oli oikein hieno ja lämmin syksyinen aamu. Kun lopettelin niin taivaalla ei ollut paljon pilviä, oli tulossa oikein hieno elokuinen päivä. Samalla kun tein näitä lintuhavaintoja katselin pihan väriloistoa. Laitan tähän muutamia kuvia värikkäistä kukista ja kasveista jotka tuovat paljon iloa tällaiselle "yksinkertaiselle" tasamaan tallaajalle joka ei aina huomaa tuota kukkamerta ympärillään.

Omenapuu tuottaa hyvän sadon
Linnuista laitan pienin kommentein lajit tulojärjestyksessä. Aamun eka merkintä tuli sinitiaiselle. Serkku talitiainen sai kunnian tulla hopealle ja ylväs aamun huutelija kurki tuli kolmanneksi. Kurki olikin äänessä sitten aika aktiivisesti! Peipon äänen tunnistin seuraavaksi ja sitten olikin jo vuorossa vihervarpunen joita tuntui lentelevän puiden lomassa. Punatulkun äänen tunnistin mutta en nähnyt itse lintua. Kulttuurilintu Harri harakka ilmoitti myös olemassa olostaan.Punarinnan tiksuttelua rupesi kuulumaan pensaisen alaosista, siellä riittää hyönteisiä niiden ravinnoksi.

Muuttavien metsäkirvisen ääniä myös kuului, niitä tuntui olevan jo useita. Arvioisin niitä olleen puolen kymmentä. Yllättäen kuulin kahden tikkalajin ääntä melkein samalla kellon lyömällä. Paikallinen käpytikka oli "herännyt" ja liikuskeli jossain lähimaastoissa ja sen huomattavasti isompi serkku palokärki kuikutteli aktiivisesti. En ole aivan varma oliko kyseessä jopa kaksi eri palokärkeä kun olin kuulevinani myös toisen palokärjen ääntelyä. Se havainto jäi vielä varmistamatta. Yksi kaveri oli kyllä hyvin aktiivisesti äänessä.

Hieno keltainen kukkanen, nimeä en tiedä 
Yksinäinen kalalokki liihotteli kohti Lavajärveä. Näin näitä lokkeja vielä joitakin yksilöitä tämän parituntisen aikana mutta en saanut varmistettua yhtään näistä liihottelijoista harmaalokeiksi. Näin jonkun vesilinnun lentävän Lavajärveltä päin, sen tuntui olevan jotain muuta lajia kuin tavalliset sorsat, silkkiuikkuhan siinä lensi, sain samalla tälle vuodelle silkkarista tonttipinnan joka oli nro 88. Muita Lavameren tuotteita en sitten päivän aikana saanutkaan.

Keltainen tuntuu olevan hyvin suosittu syksyn väri
Välillä kävin sisällä kahvin keitossa ja taas palattuani hommiin vaeltelin pihamaalla ja kuulin kuusitiaisen huutelevan jossain samoilla suunnilla missä sen pesä oli ollut. Suomen yleisin lintu pajulintu yritti vielä laulaakin mutta hyvin vaimeasti. Töyhtötiaisen ääntelyä kuulin tien toiselta puolen kun olin kävelyllä postilaatikolla. Naakkojen kajatusta rupesi kuulumaan, näinkin pienen parven lentelevän, hyvä lisä päivän lajeihin. Kuulin aivan kuin joku lintu olisi sirahtanut, puukiipijän ääntelyä kuului vaikka taas itse lintu jäi näkemättä. Hömötiaisen äänen kuulin vain kerran. Västäräkin ääntelyä kuului mutta äänen aiheuttaja jäi jälleen piiloon. Yksinäinen varis lensi kohti itää. Tässä oli päivän lajilistaa.

Pihalajanmarjasato on hyvin sunsas
Aina kun vaan saa itsensä hilattua sängystä ylös on se melkein lottovoitto. Tänäänkin sain yhden tonttipinnan ja sitten paljon hienoja elämyksiä. Olen hyvin tyytyväinen näihin kuvamateriaaleihin joita sain kuvattua elokuisesta pihastamme.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti