tiistai 30. elokuuta 2016

Pe-la-su-ma-ti elokuun lopulla

Aloitin tekstin tekemisen jo pe 26.8. kun oli sopivasti hyvin aikaa. Sain ajettua nurmikon ja nyt saan katsella sen kasvamista viikon verran ennenkuin tartun Stigaan seuraavan kerran. Aamulla, kun oli vielä liian kosteeta nurmikon ajamiseen, ehdin hieman seurailla pihan lintujen liikehdintää. Punarintoja tuntui olevan paljon liikkeellä tai sitten ne harvat liikkuivat tosi nopeasti, näin ainakin 5-6 yksilöä, samoissa puskissa liikkui myös tali ja sinitiaisia hyönteisjahdissa. Oli oikein mukava seurailla näitä pienempiä tipuja, yhtään isompaa en nähnyt noina aamun hetkinä. Iltapäivällä kiinnitin huomiota taivaalla näkyvään lintuparveen jonka ajattelin olevan sepelkyyhkyjä mutta lähemmäksi lennettyään parvi osoittautuikin naakoiksi, seassa oli myös pari varista. Lintuja oli varmaankin 50 yksilöä. Vielä näin yksinäisen kuikan tekevän laskeutumisen Lavajärveen.

Lauantai oli välipäivä, silloin alkoi tuulla vähän p.....sti eikä sen vuoksi ole hyvä käyttää nettiä. Sehän oli kadonnut jo iltapäivällä ja netti saatiin takaisin sunnuntaina eli tänään. päivän lintuhavikset ovat aika vähissä, hiirihaukka (p) äänteli ja näinkin kaverin. Kurki samoin p huuteli epätoivoisesti Laurilan peltojen suunnalla. Tiltaltti yritti myös lauleskella, Rastaat ovat ilmestyneet, kylläkin vielä metsän peitoissa eli pihlajanmarjasato kelpaa niille. Omenasadosta tuntuu tulevan ainakin kohtalainen jos ei jopa hyvä, omenoita oli pudonnut aika paljon lauantain tuulimyrskyssä. Niitä on jaettu vähän joka suuntaan, hyvä kun maistuu.

Sunnuntai oli ja meni, oli aikalailla touhua ja menemistä, ei ehtinyt yhtään tihruileen ympäristöä, samoin maanantai tuntuu menevän tässä sadetta pidellessä. Nyt on kaikki toivo asetettu tiistaille!

Tiistaina oli aamulla sateista joten ei ollut kiire tekemään haviksia. Sateen loputtua menin pihalle puuhastelemaan, siivoilemaan ja samalla saatoin kuunnella, katsella. Naakkoja lenteli ainakin 60 linnun parvi. Näin kolmen hanhen lentävän etelään, eipä sattunut kiikareita olemaan apuna joten määritys jäi hyvin epäselväksi. Vihervarpusia tuntui olevan paljon äänessä ja liikkeellä, samoin yksinäisen (?) punatulkun ääntelyä kuului mökin maastosta. Peipon ääntelyä kuului myös  aika paljon. Yksinäinen käpytikka koputteli lähimaastossa hakien ruokaansa. Selvästi linnut olivat piristyneet sateen jäljiltä. Katseeni kiinnittyi taivaalle lentävään lintuun, oliko kyseessä lokki vai joku petolintu? Haukaksi lintu paljastui, se liisi ja löi siivillään edeten etelän suuntaan. Ainoa tuntomerkki jonka sain oli linnun pitkäsiipisyys. Mikähän kaveri lie ollut kyseessä?

Rastaitakin tuntuu olevan jo liikkeellä runsaan pihlajamarjasadon perässä
Tässä samalla kun kirjoittelen niin katselen pihalle, pientä lintua liikkuu puiden oksilla, phyllareita, punarinta, tiaiset tulee mieleen. On selvästi syysmuuton elkeitä. Tässähän täytyy varustautua jo syysmuuton tarkkailuun Ketunkivellä.

En malta olla lisäämättä iltapäivän hetken saalistani pihmaalta. Vaaleajalkaisia phyllareita oli ainakin 10 yksilöä, pihassa lauloi pari tiltalttia "tilt-talt" ja varmaankin useimmat olivat pajulintuja.. Yksinäinen naarasvästäräkki etsi syötävää pihamaalta pyörien pitkin poikin hiekkamaalla. Peipot pitivät djup-ääntä, ainakin 5-6 yksilöä taivaalla. Korppi kronkkui ja näinkin kaksi lentävää mustanpuhuvaa lintua. Laurilan peltojen suunnasta kuului hiirihaukan ääntelyä. Taas oli äänessä metsäkirvisiä jossain muuttolennossa. Ainakin yksi pyrstötiainen äänteli lähellä puiden lehvästössä, uskoisin niitä olleen useampikin.

Sitten tähän lopuksi hieno hetki perhosten kanssa.  Pihan aluella oli ainakin 4-5 neitoperhosta. niiden lentoa oli kiva seurata. Yksinäinen suruvaippa haki aurinkoiselta seinämältä jotain "purtavaa" ja vielä näin yhden amiraaliperhosen, se oli varmaankin tämän vuotista "satoa". Katsoin perhoskirjasta hieman osviittaa näiden kaverusten lentämisestä ja sieltähän selvisi hyvin asioita. Eli lukeminen kannattaa aina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti